måndag 14 oktober 2013

Oljehäxan

Även om många människor ännu inte inser det så genomlever vi just nu ett förunderligt paradigmskifte i mänsklighetens historia. Många av de omhuldade antaganden kring vårt sätt att leva blir allt svårare att motivera, och andra saker som vi idag tar för givet glider iväg från oss, vår oljebrännande civilisation är en döende cancerpatient. Oljevälståndet har tagit sig många former och har tillåtit oss att öka levnadsstandarden på fenomenala sätt, samtidigt som vi har skördat frukterna av vetenskapens framsteg. Vi i Väst kan idag förvänta oss att leva i åttio år eller mer, medicintillgången god, gott om mat och inte minst ett överskott av tid som vi spenderar på fritidsaktiviteter eller mer troligt stirrar slött på Facebook-uppdateringar, allt finns. . .men hur länge till?

Allt är på väg att förändras och World Made by Hand som jag läste i helgen minner om detta. Författaren har skapat en trovärdig värld där han tänkt på följande fem punkter:

  • Vi människor har uttömt alla de lättillgängliga energikällorna som vår moderna livsstil är beroende av. Allt som finns kvar är rester från festen.
  • Resultatet av detta; den materiella levnadsstandarden vi har blivit vana vid försvann. Högre priser på grundläggande varor såsom livsmedel, energi och bostäder hamnade utom räckhåll för många människor.
  • Våra styrande eliter, oavsett om de är politiker, affärsmän eller mediahipsters, är funktionellt oförmögna att göra något åt detta och de gör egentligen bara situationen mycket värre än det behöver vara.
  • De flesta människor som lever idag är beroende av billig olja för att äta sig mätta. Oljan borta, så kommer hungern.
  • Forskare och tekniker kommer inte komma till vår räddning för det finns inte något lämpligt alternativ till den billiga energi som oljan utgjorde. 
  • Dags att börja odla min köksträdgård.