torsdag 26 oktober 2017

Matjordsbristen

Glöm för en sekund Peak Oil och ägna lite tid och tanke åt Peak Soil. Något som faktiskt är knepigare, men det kan härledas till effekterna av monokulturer i jordbruket, för mycket gödsel och alltför entusiastiskt bevattning kommer bokstavligen att minska jorden kraft. Människan vet mycket om den globala mängden olja och hur länge dessa lager kommer räcka än vad vi vet om hur mycket odlingsbarjord det finns. De nuvarande jordarna kommer enligt en del beräkningar att bara ge tillbaka 70% av vad de producerar idag och detta redan runt 2040. FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation uppskattar att 25 procent av världens jordar som idag ger bra matavkastning försämras snabbt och ytterligare åtta procent förfaller måttligt. Minns då gärna att även den måttligt försämrade marken har förlorat hälften av sin kapacitet att lagra vatten. Och det enda sättet att få tillgång till ny, oskadad mark är att bränna ner resten av planetens träd. Matjorden är det vikitga i detta. Utan matjord så passerar vi snabbt den punkt där tillväxten i produktionen slutar accelerera och idag har vi redan nått dit. Under hela den senare delen av 1900-talet ökade livsmedelsproduktionen med cirka 3,5 procent per år, bekvämt för befolkningstillväxten, men den dramatiska ökningen av avkastningen berodde på nya former av oljeberoende gödsel och toxiska bekämpningsmedel, mer bevattning med färskvatten och nya genförändrade grödor. Nu har nyttan med dessa engångsförbättringar till stor del gått omintet för den globala livsmedelsproduktionen ökar till bara 1,5 procent per år. Inte nog för att upprätthålla våra 7 miljarder.

Matproduktionen stannar upp, och extra investeringar hjälper inte, då striden står mot själva Gaia. I värsta fall kommer ett tillväxtstopp, eventuellt följt av en total minskning. Faktum är att 80 procent av de livsmedel som undersökts i diverse ekologi- och samhällsrapporter redan har nått avkastningstoppen och produktionsnivåerna faktiskt har platts ut för viktiga regioner; regioner som idag utgör 33 procent av global risproduktion och 27 procent av global veteproduktion. Så planetens befolkning är redan i svårigheter, och det blir värre om vi kryddar matjordsbristen med klimatförändringarna. Det finns fortfarande några snabba korrigeringar oss till buds stående; primärt skära ner på matavfallet: mer än en tredjedel av maten som odlas för konsumtion blir aldrig föda. Men om vi inte kommer på nya innovativa odlingslösningar kommer grymheter uppstå i kölvattnet av Peak Soil redan tidigt in på 2030-talet.