måndag 16 oktober 2017

Falska nyheter och nakna kejsare

Det finns absolut inga trovärdiga bevis för att ryska nyhetsmedier eller USA-baserade webbplatser systematiskt engageras i en samordnad påverkansoperation för att destabilisera den amerikanska demokratin i valet förra året. Men ändå propageras detta budskap gång på gång. Visst, det finns gott om falsk information på internet tillgänglig via plattformar som Facebook, men deras nyhetsflöde styrs av intäkt inte upptäckt. Syndabocken är rysk media, men verkligheten är betydligt enklare; amerikanska myndigheter och etablerade medieföretag kan helt enkelt inte acceptera rivaliserande försäljningsställen som ger kritiska perspektiv. Rysslands RT har till exempel haft en kritisk bevakning om kriget i Syrien, liksom konflikten i Ukraina, Jemen, Venezuela, Katalonien och på andra håll. RT var dessutom först med att presentera dokumentation för hur den amerikanska regeringen och dess regionala NATO-allierade har blivit indragna i ett olagligt, hemligt, regeringsförände krig i Syrien; med givet stöd till extremistiska militanta islamistiska grupper. Detta kritiska perspektiv har framtvingat rättsliga och politiska konsekvenser för Washington och dess allierade. Bara för att den amerikanska regeringen inte gillar denna typ av otroligt bevakande nyhetstäckning legitimerar det inte benämningen; falska nyheter. Den termen är numera används bara som en förevändning för att censurera obehaglig information.

Det finns många andra internationella frågor där ryska medier ger en godtagbar, gångbar, alternativ synvinkel. Och eftersom det officiella Amerika är förnärmade av detta kritiska perspektiv drar sig inte dess myndigheter och allierade för att obstruera ryska medier med det falska påståendet att de är; utländska agenter som undergräva amerikansk demokrati. Är inte den amerikanska demokratin starkare? Alla amerikanska etablerade nyhetsmedier har upprepat det falska narrativ om det Ryska. Det finns helt enkelt inga bevis för att ryska nyhetsmedier var eller är engagerade i någonting så avancerat att destabilisera den amerikanska demokratin. Ryska medier har och ger en kritisk nyhetsrapportering, men det destabiliserar Washingtons olagliga verksamhet i utomeuropeiska krig så är det vad ansvarig journalistik ska och bör göra. Att bekämpa denna typ av ifrågasättande journalistik eftersom den kränker så kallade geopolitiska intressen är; censur och en lätt tyrannisk handling. Presidentens senaste hot om att stänga den amerikanska nyhetskanalen NBC över påstådda falska nyheter och alternativa fakta är skrämmande. NBC-rapporten om Trumps kärnvapenhantering verkar i alla fall trovärdiga. Men de amerikanska mediernas ramaskri över censurhoten är emellertid hyckleri. Deras upprördhet baseras på ett ytligt förakt för Trump som en avskyvärd individ; i motsats till ett principiellt försvar av demokratiska rättigheter, och framför allt mediefrihet, som skulle varit önskvärt.

De amerikanska medierna som nu rasar mot Trumps attack på yttrandefriheten använder de själva för att undertrycka alternativa medier så som RT.  Och återigen är mycket av denna fientlighet gentemot alternativa media motiverad av det faktum att dessa alternativa media exponerar de amerikanska myndigheternas hyckleri. Utan denna mediala konkurrens hade mycket av USA:s olagliga aktiviteter i utländska krig aldrig nått en bredare världspublik. Amerikanska demokratiska rättigheter är under attack från många håll. Men det var under attacklångt innan den motbjudande Trump äntrade den politiska scenen. Hans klumpighet belyser bara hur bedrägligt tunn isen, på vilken amerikansk demokrati nu står, har blivit . Den spricker snart och vattnet under är mörkt och grymt.