måndag 3 februari 2014

Krigssold

Alla krig och anfall, som inleddes av USA och dess så kallade allierade i efterdyningarna av september 2001, har vållat förödelse och död; Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Jemen, Somalia och kanske till och med Iran. Den islamiska republiken ligger ännu i fara trots Carl Bildts besök idag. Det finns starka krafter i USA och i Mellanöstern som föredrar krig på bekostnad av fred. Snabba attacker som lämnar kaos och våld; just nu fortsätter kriget i Libyen mot den västerländska installerade marionettregering, men det kriget är numera under medias radar. Cynthia McKinney, en före detta afrikansk - amerikanska kongressledamoten har nyligen kommit med boken; The Illegal War on Libya, om det illegala kriget mot Libyen utkämpas av Nato-medlemmar med stöd av Arabförbundet och några despotiska arabiska regimer.

McKinney belyser hur de som vi i Väst inte ser som vänner måste demoniseras. Detta var precis vad som hände med Libyens ledare Muammar Gaddafi. Strax innan det att USA, Frankrike, Storbritannien; Sverige och övriga inledde kriget mot Libyen uppvaktades Gaddafi flitigt. Vem minns inte de svenska övervakningsplanen som såldes till Libyen? När Libyens ledare besökte Paris 2007, slog han upp sitt tält framför den franska regeringsbyggnaden och fick hållas. Hans bisarra beteende och mycket mer godtog Sarkozy för att främja lukrativa affärer med Libyen. Några år senare belönas han och landet med en varm splittermetall.

Författaren har samlat ett stort antal kända skribenter som erbjuder ett alternativt perspektiv på händelserna i Libyen. Vissa författare riskerade till och med sina liv genom att rapportera från kriget. Bland dem är Mahdi Darius Nazemroaya, Julien Teli, Stephen Lendman, Christof Lehman, Sara Flounders, Wayne Madsen, Bob Fitrakis, och många andra. Deras berättelse påminner läsarna om att Libyen är en del i ett mönster av att störta demokratier var det den iranska, Guatemalanska eller chilenska

Libyens främsta "brott" var liksom tidigare attackerade länder bl.a hur de distribuerade och användande sin rikedom, brist på externa skulder och den centrala roll det försökte att spela i den kontinentala utvecklingen av Afrika. Tripoli var en nod som effektivt underminerade de gamla kolonialmakternas intressen. Ett hor som måste oskadliggöras. . .och allt går att sälja med mördande reklam, så även ett krig är bokens lärdom.

Boken innehåller bland annat en svidande tal av Gaddafi, som levereras vid FN: s generalförsamling den 23 september 2009 och en kronologi av det NATO-ledda anfallet mot Libyen avslutar boken. Den här boken är ett måste och tyvärr ger den varje läsare en föraning om krig som ännu inte inträffat.