onsdag 19 februari 2014

CAR

Utrikesdeklarationen idag i riksdagen, den bildtsköna världen beskriven för väljarna. Väljare som nu ska köpa svensk intervention i Afrika. FN kallar. Mali och Centralafrikanska republiken, CAR, måste räddas. Räddas av de som först kasta dem till lejonen det vill säga. Mali lider för att Libyen attackerades och föll samman. CAR lider för att Frankrikes kolonialdrömmar förblir kontinentens mardröm. Frankrike har i CAR redan oskyldigt blod på sina händer och det sekteristiska våldet mellan kristna och muslimer blev okontrollerbart i CAR först efter interventionen. Att Svenska soldater nu igen ska ner å mörda i Afrika är inget annat än en skandal.

Upp emot 700 personer har enligt uppgift dödats under den senaste veckan och tiotusentals har flytt från sina hem för att undkomma ytterligare sammandrabbningar. 4,6 miljoner människor som redan lider av en livsmedelskris lever nu efter fransk invasion även inför hotet av sekteristiska strider. Frankrikes försvarsminister och ansvarig stridshingst, Jean-Yves Le Drian, var på besök i huvudstaden Bangui  i december och varnade då för att våldet är bortom all kontroll och att landet stod inför en humanitär kris. Jo tack, men det är exakt den typ av blodigt kaos som jag och andra analytiker förutspådde skulle ske; just på grund av Frankrikes ogenomtänkta militära intervention i sin tidigare afrikanska koloni.


Det är viktigt att ha i minnet att blodbadet i CAR utbröt först efter det att tungt beväpnade franska soldater började patrullera gatorna. Franska trupper inte förhindrade inte förödelsen de hetsade fram den. Uppsvinget av mänsklig åderlåtning skedde först flera dagar efter det att franska trupper började anlända i CAR den 2 december. Våldet nådde en topp fem dagar senare när nästan 400 människor dödades i huvudstaden. Innan Frankrikes truppingripande fanns rapporter om sporadiskt våld i avlägsna delar av landet, men inte i huvudstaden och ej heller på en sådan massiv skala.

Det finns nu 1 600 franska soldater i CAR tillsammans med 3 000 från Afrikanska unionens men blodsutgjutelsen visar ändå inga tecken på att avta och då ska Sverige ner med mer militär. 50 soldater till att börja med. Fighting fire with fire. Elden beror nämligen på att det franska militära ingripandet underblåste sekteristiska spänningar och gav fria händer åt milisgrupper från den dominerande kristna befolkningen att attackera försvarslösa muslimska grannarna.

Flera rapporter från Bangui under februari har meddelat att fransmän vid militära vägspärrar ses avväpna muslimska miliser och bortse från de beväpnade kristna grupperna. Det finns också rapporter om att kristna gäng genomför plundring av muslimska företag där beväpnade franska soldater står vid sidan om och bara tittar på. Detta skapar en atmosfär av rädsla och osäkerhet.En fransk armékapten sad till BBC att det är lättare att avväpna den muslimska milisen än den kristna eftersom de förra i stort sett har begränsats till baracker. Denna ensidiga och ogenomtänkta strategin från Frankrikes sida lämnar det muslimska samfundet sårbart för attacker.

Hur hamnade vi här? Det började med att franska regeringstjänstemän utfärdade allvarliga varningar till media att folkmord hotade i CAR. I dessa varningar och ropade man efter humanitär intervention och banade väg för Paris att i FN: s säkerhetsråd driva fram ett franskt fredsframtvingande uppdrag .

Med misstänkt brådska kan jag tillägga lät den franska regeringen föregripa säkerhetsrådets bemyndigande den 5 december och började skicka hundratals av sina legionära trupper redan tre dagar före det datumet. Av betydelse är också det plötsliga återkallandet av den franske ambassadören i slutet av november 2013. Till detta är det allmänt känt att det sekteristiska våldet mellan kristna och muslimer i Centralafrikanska republiken var en icke-fråga innan interventionen. Det troliga är att ambassadören plockades från sin post för att inte förstöra den kommande berättelsen som låg till grund kolonialkrigarnas intervention.
Berättelsen om kaos och sekteristiskt våld har fortsatt att spinnas av Frankrike under de senaste veckorna, och nu är lögnen sanning. Detta skapade kaos ger nu Frankrike och Sverige mfl. en bekväm täckmantel för att befästa sin position i detta resursrika afrikanska land. 

Med samma yta som Frankrike och med bara sju procent av Frankrikes befolkning, är landet en guldgruva för exploatering. Det är rikt på olja, vattenkraft, jordbruk, skogsbruk, guld, diamanter, koppar och inte minst uranmalm. . .påminner här om att 80 procent av alla fransk elproduktion kommer från kärnkraft.
President Hollande hävdade i december att: Frankrike är inte här i Centralafrikanska republiken i något egenintresse. Frankrike har kommit för att försvara människovärdet. Detta påstående låter misstänkt skuldtungt för den enkla sanningen är Frankrike har ingripit i CAR för att befästa den neo-imperialistiska fest som pågått sen 2001. Men Väst behövde en humanistisk förevändning och då skapades ett sekteristiska kaos i syfte att täcka upp en kolonial kriminalitet. Åderlåtningen av detta olyckliga land ha påbörjats, och blodet leden går hela vägen till Paris och Arvfurstens palats.