fredag 21 februari 2014

Kievska perspektiv

Det finns bara en sanning sägs det, men det finns alltid tre. Min sanning, din sanning och sanningen. I fallet Ukraina är det nu Blidtska sanningen som är rådande. EU och USA kräver lösningar på det låsta läget i Kiev, men inga lösningar är möjliga i en värld byggd på desinformaiton. Befolkningen i nästan alla världens länder är missnöjda, men få har någon förståelse för skälen till deras situation. Innan det kan finnas lösningar, måste folk veta sanningen kring problemen. För de av oss som är benägna att vara budbärare av en annan sanning är det en otacksam uppgift.

Antagandet att människan är ett rationellt djur är djupt felaktigt. Hen är känslomässiga varelser, passioner styr. Människor indoktrineras att bli patrioter; att svara med automatisk fientlighet mot kritik av deras regeringar, deras länder, deras förhoppningar och deras vanföreställningar. Deras känslor stryper att fakta når fram till dem. Ambitioner och vanföreställningar får företräde framför sanningen. De flesta människor vet vad de vill höra och hör de inte detta protesterar de. Agendan är satt, deras sanning måste bekräftas, deras bild kan inte ändras av ny fakta. Därför är de alltid lättlurade och deras illusioner och självbedrägerier gör dem lätta offer för propaganda. Detta gäller för alla nivåer av samhället och även för ledarna själva.
Det vi bevittnar i dag i Ukraina, där en blandning av enfaldiga universitetsstudenter, brickor i ett spel kring strävan efter en ekonomisk hegemoni, tillsammans med betalda fascistoida demonstranter och kyrkliga ultranationalistertar med stora hävdelseproblem bedriver ett redan dödligt inbördeskrig mot sin stat.

Många av demonstranterna på torget i Kiev är arbetslösa, där för att samla in lätta pengar. Det är de enfaldiga idealistiska typerna som förstör oberoende av skäl.  Skälen bakom revolten beskrevs bra av USA:s biträdande utrikesminsiter; Nuland, som i ett tal i december beskrev för Ukrainas demonstranter att planen är att placera deras land i händerna på IMF, så att de kan plundras som Lettland, Grekland och alla länder som någonsin haft ett IMF strukturanpassningsprogram kastat mot sig. Men ingen av demonstranterna tog del av talet eller lyssnade på det. Så alla de pengar som betalas av USA och EU till demonstranterna kommer snart att ges tillbaka mångfalt när Ukraina sätts under strukturomvandling.

De ukrainska och ryska regeringarna tillät utvecklingen av denna farliga situation, eftersom de naivt under åratal tillät miljarder dollar för att flöda in i deras länder, pengar som användes för att skapa en femtekolon av organisationer för västliga rättigheter, vars verkliga syfte bestod och består i att destabilisera de båda länderna. Konsekvensen av detta förtroliga pengamottagande är att utsikterna till inbördeskrig nu är goda. En läsvärd början på att förstå krafterna är att ta sig tid för: Frihetens pris är okänt : om demokratiska revolutioner i Georgien, Ukraina och Kirgizistan.