torsdag 13 februari 2014

Det politiska talet jag skulle vilja höra statsministern leverera

Kära medborgare 

Vi har kukat till saker så till den milda grad att vår civilisation nu mycket sannolikt kommer kollapsa in i kaos, kryddat med lite katastrof. Trycket på vår globaliserade värld har byggts upp successivt och många småkollapser har redan inträffat. Den stora katastrofen är på väg och kommer sannolikt inom kort. Vi kan förvänta oss en massiv reduktion av befolkningen och lägre levnadsstandard för de överlevande. Att tro att vår nuvarande situation är annorlunda från tidigare civilisationer med avseende på risken för sammanbrott är bara tramsigt önsketänkande. Det finns naturligtvis en viktig skillnad med den nuvarande situationen och dess kollapskonsekvenser. I alla andra civilisationskollapsar har de överlevande gått dit där resurserna fortfarande var tillgängliga. Denna gång talar vi om en planetärprocess, det finns ingen annanstans att gå. Ingen plan B.

Sätt sen oljeslutet i kombination med de stora klimatförändringarna och höjda havsnivåer; och vår art är i fara. Vi bör erkänna det, åtminstone, som en möjlig möjlighet. Faktum är att vår förstörelse av biotoper drivit många arter av växter och djur till utrotningens brant. Många har tyvärr redan snubblat ut över stupet.

Avslutningsvis; de riktigt dåliga nyheterna. Det finns absolut ingenting som jag som statsminister, eller regeringen och riksdag eller någon annan kan göra för att förändra saker och ting vid denna tidpunkt. Det mesta av problemet är att finna i dig käre medborgare. Du är djupt okunnig om hur saker hänger ihop och fungerar. Du vill inte ta sig tid att försöka förstå världen. Du vill i princip bara ha fredagsmys och lämna arbetet med att laga saker till dina förtroendevalda. Problemet är att dessa tjänstemän för det mesta inte har en aning om vad de bör göra. Och även om någon försöker tala och peka på de problemen och vad vi bör försöka att göra hånar, marginaliser eller helt enkelt ignorerar vi dem.  Denna tröghet och massiv okunnighet har besegrat oss på alla fronter.

Tack och god natt. 
Raj-Raj