onsdag 20 november 2013

A Short History of Progress

Framgången för ett samhälle, oavsett om det är en liten bybaserad stam eller en tekniskt avancerad civilisation, beror på om det finns en vilja till samarbete och gemensamt fördelade delade uppoffringar. Känslan är att i dagens värld är dylika egenskaper inte i legio förekommande. Individualism och egenintresse dominerar och förskjuter all form av kollektivism och altruism till historiens minneshögar. Det självförhärligande och allsmäktiga vinstintresset kommer tyvärr inte att lösa problemen, svaret på att undvika global ekologisk förstörelse kommer inte finnas i ett redovisningssystem eller ett nytt krig.

Vad har vi gjort för planeten? Inte mycket och långtifrån tillräckligt, förväntar mig heller inte att något stort uppvaknande att inträffa. Tillsammans kommer v snubbla in i en total kollaps med den vanliga förödelsen som följer; torka, hungersnöd, pest och krig. Vi människor hade potential efter 1945, men vi kastade bort den . . .om vi ​​bara kunde växa upp.

I boken A Short History of Progress noterar Wright , att den första och främsta av alla våra mänskliga  framstegsfällor  var uppfinningen av jaktvapen i början av homo sapiens era. Wright skyller denna tidiga uppfinningen av vapen på det efterföljande, arkeologiskt bevisade, folkmorden; nämligen utplånandet av homo Neandertalares och Cro-Magnon människan mellan 40.000 och 30.000 fKr. Sen kom den andra viktiga massutrotning, när homo sapiens utspridda över hela världen mellan 30.000 och 15.000 fKr, den av mammut, kamel och häst i Nordamerika  på grund av fulländade jaktmetoder som tillät vår förfäder att utföra masslakterna. Rovjakt där så många som 1000 mammutar eller 100.000 hästar utrotades samtidigt.

Vissa arkeologer tillskriver nedgången av vilt som följde av detta urskillningslösa slakt skälet till att jordbruket tog fart, vilket i sin tur ledde till omfattande avskogning, jord försaltning och jorderosion. Effekter som plågat alla forntida civilisationer. Enligt Wright tar hela cykeln runt tusen år, vilket råkar vara den genomsnittliga livslängden för de flesta historiska civilisationer. . .lever vi på övertid?