fredag 6 september 2013

Välkommen

De av oss som växte upp före den virtuella verkligheten fick inspiration från litteraturen. En stridslysten och lärd bibliotekarie som alltid bar på en bra historia bildade min tidiga karaktär. Böcker lär människor sina språk. De lär oss också att väldigt få problem kan lösas genom våld och att problem i vardagen inte enbart är förbehållet de fattiga och olyckliga. Verkliga liv beskrivs för oss i böckerna, och ju mer artificiella vår vardagliga virtuella verklighet blir, desto mer behöver vi böckerna och analyserna.

Detta i en tid då nyheter har ersatts av propaganda och utbildning med marknadsanpassade kunskapsappar. Från reklam som används för att sälja risiga varor till de snabba nyhetsklippen har konsten att övertyga förskjuts till en enkel sanning.

Likt de gravstenar som berättar en större historia på ett påtagligt sätt plockas bort, hamnar en del intressanta exemplar på ett av världens få lapidarium. Där ger de en uppfattning om samhället, vilka som levde där och vilket liv människorna levde. Man ser samhällsutvecklingen. På samma sätt kan dagens litteratur placeras på denna blogg för framtida referens kring vår galna samtid.

Väl möt.