tisdag 13 januari 2015

Konvulsioner

Precis som årstider och klimatskiftningar har säsonger, finns de även inom historien, men de historiska skiftningarna verkar ha en dunkel, oblidkelig dynamik som människor bara kan hoppas på att försöka följa med på, med förhoppning om att inte krossas. Bakom de nuvarande störningarna ruvar inte bara utbyggnaden av en islamisk fundamentalism, men framförallt den förestående kollapsen av det guld som stärkt upp större delen av den islamistiska ekonomin i vår tid: oljan. Det var olja och enbart olja som lät befolkningarna i den islamska delen av världen att blomma i en svårtillgänglig öken i slutet av 1900-talet, men klart är nu att denna orgie av rikedom nu går mot sitt slut, och med den förmågan för regionen att upprätthålla standarden för den befolkningen som ockuperar dess område.

Den våldsamma våg av fundamentalistisk vrede Väst nu upplever är bara ett symptom på Oljebältets dödsryckningar, redan tydligt i den upplösningen av nationalstaterna i Nordafrika och Mellanöstern. Saudiarabien kommer vara det sista dominot att falla eftersom den är så totalt beroende av desperat amerikanskt stöd. Men fall kommer Huset Saud, för den nuvarande teorin att Saudiarabien kan överleva på $40:s olja och kassareserver är en hägring. Långt innan Saudiarabien når bankrutt kommer landet drabbas av hemska interna politiska stridigheter mellan klaner och prinsar som råkar vara ättlingar till Muhammad ibn Saud, och som representerar cirka 15.000 av landets 29 miljoner. Kung Abdullah är över 90 år gammal, en tunn tråd att hålla ihop det hela. Salafisterna som Saud närt kommer åberopa sitt Islamistiska våld när kungen är borta, vilket kommer användas av pretendenterna. Väl medvetna om att USA aldrig kan bomba Saudiarabien, för Saudiarabien är Mekkas protektor.

Underligt för en del är att dessa Saudiska spänningar är det somsom kokar över hos oss i Väst dessa blodsfyllda dagar. Det vi kanske inte inser är att även vi står inför desperata problem kring vår egen oljeförsörjning, vilket mestadels har att göra med 100 år av oljenyttjande och en tillgångsskuld. 20-talets muslimska nationalstater var en skapelse av Väst för att trygga oljan. Uppklösningen av desamma nu när oljan är slut kommer bestå av en enda rad långa krig, en tävling mot ett naturresursslut där jag hoppas vi efter konvulsionerna är över kan återbörda villkoren till ett liv strax ovanför barbariets nivå. En bra början när det gäller att förstå Saudi är för övrigt följande bok: Resa i Sharialand : ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien.