tisdag 20 maj 2014

Vad man ska göra åt det?

Som jag har skrivit här på denna blogg så finns det ingen enskild åtgärd som du eller jag kan genomföra för att styra bort skeppet från vår kollektiva självmordskurs. Våra system för styrning av ekologi, ekonomi och den mänskliga egoismen är ett schema för att säkerställa att vi alltid bara styrs av sociopater, så den bästa åtgärden att vidta är att undvika dem och de system de har skapat. Detta betyder inte att arbeta för reformer, det bästa du kan göra är att hjälpa till att bygga upp ett nytt paradigm som kan köras parallellt tills den gamla oundvikligen upphör. Vad detta innebär i praktiken är frikoppla dig själv så mycket som möjligt ur vårt globala ekonomiska system och dess snara kollapsbenägna grund. Du måste lära dig att bemästra grunderna i matlagning, bränslehantering och skydd för dig och din familj, du måste lära sig nya sätt att leva som är i harmoni med naturen.

Detta betyder inte att fylla en bunker med konserver och vapen, utan istället kräver det att du och några vänner går samman i en gemenskap som delar viljan att arbeta praktiskt snarare än att bara prata om det på internetforum. Ta tag i en bit av mark, om du kan lär dig lite praktisk permakultur. Dela grejer. Lär det du lärt dig till andra. Skriv om det, prata om det, men framför allt gör det nu. Varje dag kastas värden för mer än tusentals kronor på sophögen av ett ekonomiskt system som inte är lämplig för ändamålet; hålla planeten vid liv. Återvinn. Minska din konsumtion.

Och framför allt deppa inte ihop. Ovan molnen finns det som bekant alltid sol.  Att jobba praktiskt kommer göra dig gladare och din hjärna kommer må bättre genom att inte arbeta en 60 timmars vecka för att betala av oändliga skulder med påvra utsikter och halvbra löften om en enkel pension i slutet av livet. Att arbeta för en bättre värld måste vara värt något.