torsdag 28 september 2017

Världskriget avblåst

Vad hände med det så omtalade överhängande utbrottet av ett tredje världskriget? Tidigare denna månad kom varningar om ett stort överväldigande hotfullt ryskt krigsspel; Zapad 2017 var ett krigiskt panoptikon redo att innefatta hela Norden i sitt öga av eld och stål.  Detta upprepades flera gånger; Rysslands största militära övning sedan slutet av det kalla kriget. Massiv och stor var andra adjektiv som används av NATO:s svenska trollarmé. Svenska militär- och medierapporter skrev fram Zapad-2017 som ett oförlikneligt akut hot, men ett specifikt påstående stod ändå ut. Rysslands insisterande på att omkring 12 000 trupper skulle delta, i verkligheten skulle det vara uppåt 100´-200´enligt Västliga källor. Sen var det då det där med avsikten. En sådan stor övning skulle kunna vara en täckmantel för ett ryskt land- och luftangrepp i Ukraina eller på Gotland. Övningens närhet, i tid och geografi, till 1 september årsdagen för andra världskrigets början tycktes bara ger extra trovärdighet till skrämseltexterna. Med Zapad var världen på standby för ett nytt världskrig. Men vad hände? Zapad avslutades tidigare i veckan, utan några större pukor i västerländska media. Den mest sprida bilden var den på president Vladimir Putin som observerade krigsscener genom en kikare samt en rapport som tre personer hade blivit skadade när en rysk helikopter av misstag sprängde bort åskådare. Numren som även sattes, även av västerländska analytiker, av antalet deltagande soldater låg nu någonstans mellan 10 000 och 17 000 trupper, och ingen hade invaderats. De ryska skratten ekar nu genom skogarna i norr. Deras antal var korrekta, det fanns ingen expansion, de internationella gränserna respekterades.

Alla ryska trupper som fördes in i grannlandet Vitryssland är åter på sina hemmabaser. Av det påstådda ryska informationskriget syns också föga. Hur kom det sig då att omfattningen av Zapad var så orealistiskt upphaussad i Sverige? Lösnummer är en viktig förklaring. Ryssen säljer. Allt ifrån Ryssmördarkylan till Ryssfemmor är läsgodis och mycket klickvänligt. Det finns en del av sanningen i det men det alvarliga är att media saknar nyanser i den information de gavs. Ryssland ”kunde” ”enligt källor” ha 100,000 trupper, de "kunde" använda övningen som skydd för att invadera Gotland, de ”kunde” stationera sig permanent i Vitryssland. Från detta ”kunde” var det lätt för NATO älskande mediemoguler att glida över i ett Ryssland "vill". Ryssland vill ha Väst under sig. Möjligheten och spekulationen blir till en visshet. Detta kan förvisso skrivas av okunnighet, för maximal effekt eller, i vissa fall, för att den passar en befintlig politisk dagordning om mer pengar till ett oräddbart svenskt försvar samt ett fullvärdigt NATO-medlemskap. Det finns inget annat att säga än att svenskarna utsattes för desinformation om Rysslands Zapadövning. En grundlig titt på svensk medierapportering krigsspelet i Öst visar att de litade mest på anonyma samt ibland namngivna källor, men namngivna källor vars expertkunskap var knuten till försvarsmakten eller NATO smedjorna. En av dessa källor var ingen annan än generalsekreteraren för NATO, som varnade för att Ryssland tidigare hade använt stora militära övningar som en föregångare för aggressiva militära handlingar mot sina grannar och övergick till att hänvisa till citerar Georgien och Krim. Fröet är sått trots inget tydde på detta denna gång. Sen var det publicistiska och politiska NATO-anhängare som accepterade uppskattningen av runt 100 000 trupper, och den citerades flitigt.

Många av rapporterna i svenska media citerade även politiska eller tankesmedliga källor i de baltiska staterna, Polen eller Ukraina, där det av förståeliga skäl finns en syn på Ryssland som potentiell aggressor som naturligtvis påverkar objektiviteten. Ryssland genomförde en rutinmässig militärövning på ett sätt som helt enkelt var jämförbar med Aurora. Men tillfälle togs att driva en anti-rysk västerländsk dagordning. Detta hände, det är också värt att notera, strax efter att NATO själv hade haft övningar i Svarta havet samt Rapid Trident hölls i och runt de västra gränserna i Ukraina. Vem, och frågan måste ställas, hotar vem? Båda hotar varandra är det enkla militaristiska svaret. Zapad var en övning för att testa den moderna, mindre och smidigare konfigurationen av ryska styrkor samt dess nya kommunikationsmöjligheter. Det var också avsett att delvis visa upp den ryska moderna krigsmaskinvaran, inte minst för att stärka dess ställning på den internationella vapenmarknaden och avslutningsvis för att visa för NATO att Ryssland åter är en kraft att räkna med. Det var med andra ord en övning i både begrepp och syfte som liknade Aurora 2017. Men den informationen lämnades därhän i det västliga propagandakriget.