torsdag 17 augusti 2017

Sydstaternas historiska plats

Ikonoklaster. Mänsklighetens svar på svärmande gräshoppor, en enig massa, framåt, utan pardon och reflektion. Nu faller statyerna av konfederationens soldater i USA. Varifrån kom detta hat? Jag dristar mig till att gissa; okunskap. De är okunniga unga gangsters som förstör i tron att det är en symbol för slaveri. Men under mina år inom det amerikanska systemet lärde jag mig att denna hopfogning av en konfederalsk soldat och slaveri strider mot all känd historisk forskning. Slaveriet i de södra staterna var begränsat till de stora agrikulturella områden som i dagens språkbruk har kommit att kallas för plantager. Slavar var dock arbetskraft inom hela det amerikanska jordbruket innan kriget som felaktigt kallas det amerikanska inbördeskriget. Detta system förkom självfallet i Konfederationen men var utbrett i hela USA. Det var en ärvd institution från den tidpunkt då den nya världen koloniserades av europeiska ekonomiska intressen. Slavar var inte en sydstatsuppfinning. Det tillkom långt före självständighetsförklaringen, eftersom det fanns resurser som skulle utnyttjas men ingen arbetskraft. De första slavarna var vita slavar, men de dog som flugor från malaria och gula febern. Indianska amerikaner användes sedan som slavar, men de arbetade inte. Då upptäcktes det att vissa afrikaner hade immunitet mot malaria och motstånd mot gula febern och en källa till arbetskraft var lokaliserad. Slavarna köptes från de afrikanska stammarna som årligen genomförde räder mot sina grannar och vars byte var just människor.

Konfederationens soldater ägde inte slavar, och som alla bildade människor, de kämpade inte för slaveriet. De kämpade, för deras land hade invaderats. Och med land menar jag delstaten; Konfederationen var nämligen inte deras land mer än USA hade varit. Deras land var deras stat. På den tiden lågt det amerikanska folkets lojalitet hos sin delstat. De tänkte på sin delstat som sitt land. Enligt deras mening var Förenta staterna något som EU är för fransmän, italienare, holländare, svenskar. Och tro mig när jag skriver att vi Européer fortfarande ser oss själva som delstatsmedborgare, inte som EU-medborgare. Minns att Robert E. Lee erbjöds att leda unionens armé, dock avböjde han med motiveringen att han inte kunde inleda ett krig mot sitt eget land, med vilket han menade landet Virginia. Vidare måste jag påminna mindre kunniga läsare om att president Lincoln själv om och om igen sa så handlade inte kriget om slaveri. Det handlade om att "bevara unionen", det vill säga riket USA. Om det skulle tillåtas att Södern lämnade skulle det innebära att det skulle finnas en Union i norr och många små länder inom en Konfederation i Söder som skulle konkurrera om de stora utrymmena väster om Mississippi. Det spirande imperiet med maktens baroner i Washington ville inte ha någon konkurrens. Om Södern kunde lämna skulle Norr förlora sin marknad för sina relativt högt prissatta tillverkningsvaror som det hoppades sälja i Söder genom att upprätta en tulltaxa mot de billigare brittiska varorna. Delstaterna i söder tänkte helt när de insåg att de då skulle straffas dubbelt; högre priser på varor och lägre återbetalningspriser från britterna på export av bomull. Denna ekonomiska konflikt mellan nord och syd fortsatte länge innan den provocerade fram en separation. Jag och många med mig ser det så kallade "inbördeskriget" i de ljuset av de ekonomiska termer som provocerade fram blodet.

Det hade alltså ingenting alls att göra med slaveriet. Själva beteckningen, "inbördeskriget" är då också en lögn. Ett inbördeskrig är när två sidor kämpar för att uppnå regeringskontroll. Sydstaterna kämpade inte för att få kontroll över den amerikanska regeringen. Det kämpade för att norr hade invaderat deras länder då deras secession var laglig. Lincoln gav heller inte slavarna sin frihet. Ty om inte Lincoln hade mördats var hans plan att skicka svarta, som han ansåg som underlägsna de vita, tillbaka till Afrika eller låta dem kolonisera Sydamerika. Detta är inte en obskyr konspirationsteori. Det är ett dokumenterat faktum. Hela proklamationen var därmed propaganda. Det hade två syften: ett var att tysta abolitionisterna. Den andra var att främja ett slavuppror i de sydliga staterna så Sydliga trupper skulle lämna frontlinjen för att skydda kvinnorna och barnen där hemma. Så Lincoln visade sin sympati med slavarna genom att frigöra slavar där han inte hade jurisdiktion att frige dem men behålla dem kedjade i norr där han hade kunnat ge dem rättigheter. Lincoln utfärdar proklamationen som syftar till att skapa ett slavuppror eftersom han var på väg att förlora kriget. Men Syd hade aldrig tillräckligt många soldater för att få fram en reserv att driva på sina militära segrar.
Däremot hade Nordstaterna ett oändligt utbud av invandrare från Irland, varav de flesta snabbt dog för dåtidens amerikanska rike. Minns även att motstånd mot kriget i Norr var högt. Lincoln var tvungen att arrestera och fängsla runt 300 nordliga tidningsägare och redaktörer. Slaveri var i USA på denna tid en ärvd institution, inte en Sydstatskonstruktion. Slaveriet skulle gradvis ha försvunnit som institution, eftersom invandrare till södern började bilda en arbetskraft och de överkultiverade plantageområdena höll på att förlora sin fertilitet. Slaveri fanns så länge som det inte fanns nya invandrare, som istället för att bli en lokal arbetskraft, flyttade västerut, ockuperade indianernas mark, dödade dem och blev oberoende jordbrukare. Så striden av idag om Konfederationens statyer är bara till för att så social fiendskap mellan raser. Förstörelsen av Amerika kommer i förlängningen att bli resultatet. Precis som striden emellan ikonoklaster och ikonoduler alltid fällt riken kommer så ske även här. Okunnighet i skydd av massan fäller alltid imperier efter de krossat statyerna.