tisdag 15 november 2016

Elefanterna i rummet

Låt mig beskriva elefanterna i rummet. Låt mig nämna dem vid namn; Rudy Giuliani; Newt Gingrich, Stephen Bannon, som förespråkar att amerikanska medborgare ska tas ifrån sina medborgarskap om de misstänks vara terrorister; samt Generalen Flynn och John Bolton, män som inte innan och inte nu kommer uppvisa några prov på moralisk återhållsamhet eller rättstatligt vurmande. De ser världen genom sin manikeiska lins; allt är gott eller ont, svart eller vitt, patrioter eller förrädare. Politiken i USA kommer med Trumps medarbetare att bli till sin form först och främst byggd på estetik. Och den ultimata estetisk upplevelse för Trumps tillsatta elefanter är krig och profit.
Dessa män må avsky statlig inbladning i frågor som härrör till pengar; men statlig terror och statligt våld kommer de älska. Rasism, nationalism, kvinnohat, islamofobi, antisemitism, intolerans, vit makt, religiös fanatism, hatbrott, vördnad för de hypermaskuklina idealen och tillbedjan inför den militära kulturen kommer definiera den amerikanska politiska och kulturella diskursen fyra år framåt. De styrande eliterna kommer försöka avleda en växande frustration och ilskahos medelklassen genom att peka på de verkligt utsatt; papperslösa arbetare, muslimer, afroamerikaner, latinamerikaner, homosexuella, feminister och kulturarbetare. Våldet kommer att riktas mot dem staten demoniserar; oftast med små eller inga juridiska konsekvenser för förövarna.
Nya fiender, hemma och utomlands kommer förfärdigas. De ändlösa krigen i Mellanöstern kommer att utökas, möjligen även en konfrontation med Ryssland. Resterna av den tidigare så stolta amerikanska demokratin har valt en bedragare, en skapelse av de massmediala krafterna; en fiktiv mästare i sitt TV-universum är nu dockmästaren som styr den Vita Hus:ska vaudevillen. Sanning och realitet är irrelevanta faktorer. Först när han valdes blev denne demokratins Frankenstein ett hot, men då var det för sent. Ju mer de attackerade Trump, ju bättre blev Trump. Det påtalades men liberalerna i USA lyssnade föga. Trump är symbolen för ett amerikanskt samhälle på väg in i sin dödsspiral. Medborgarna med sin gudstro är fast förankrade i sitt magiska tänkande.
Verkligheten är för mycket för dem att bära. Det ställer sin tro till mirakel i detta och nästa liv. De tror redan på präster som berättar om en allmäktig gud och kan därmed lätt tro på omöjliga löften från en charlatan som ska återställa en förlorad guldålder. De tror jobben kommer tillbaka. Nationen ska bli välmående. Städerna kommer att byggas upp på nytt. Amerika kommer att bli främst igen. Vi står inför en djup kris. Elefanterna som kommer tillsättas tror heller inte på risker med klimatförändringar. När samhällens ledare lämnar verkligheten, blir de som talar sanning utstötta och fiender till staten. De blir föremål för allvarlig statlig repression. Forskarna kommer i USA snart elimineras som farliga Cassandror. De tilltalande kvasireligiösa semifascistiska myterna kryddade med magiskt tänkande är trevliga opiater för Trumps kabinett; men folkets opium leder inte till något gott.