onsdag 1 oktober 2014

Förnuftets röst

Den amerikanska presidenten använde sitt tal till den 69: e FN-session som en möjlighet att ägna sig åt att vilseledda med att Amerika är magnifikt och överlägset alla andra nationer. Obamas tal var en hisnande förfalskning av de verkliga orsakerna bakom många av de säkerhetshot som världen står inför, och en möjlighet för honom att skjuta skulden över på andra. Ingen granskar detta? Ingen tidning ifrågasätter? Emellertid påpekade Rysslands utrikesminister att Obama utmärkte just Ryssland som ett globalt hot tillsammans med Ebolaepidemin i Afrika och islamisk statsterrorism i Mellanöstern. Udda, men ingen ifrågasatte. Obama sade till FN-delegaterna: När vi samlas här, samtidigt som ett utbrott av Ebola överväldigar folkhälsosystemen i Västafrika, och hotar sprida sig över gränserna. Rysk aggression i Europa påminner om de dagar då stora nationer trampade på de små i med aggressiva territoriella ambitioner. Brutaliteten hos terroristerna i Syrien och Irak tvingar oss att se in i mörkrets hjärta. Ingen ifrågasatte.

Obama uppmanade vidare andra länder att nu ansluta sig till den så kallade rätt sida av vår globala kamp mot det onda, en sida som enligt en retorisk agendan förkastar vinster via gevärspipan, en sida som låter röstande medborgare styra och folk att fatta egna beslut. Ingen ifrågasatte. Hela Obamas tal var en häpnadsväckande förvrängning av historien där den klandervärda roll som USA haft i flera konflikter lättvindigt retuscherades bort. Den destabiliserande roll som Washington spelat vid iscensättande av kuppen i Ukraina försvann, inblandningen i vapenleveranserna till ISIS glömdes helt. Obama svävade förbi konflikterna i Afghanistan, Irak, Syrien, Libyen, Palestina och Ukraina med en hänvisning till att kaoset orsakats av någon annan, men i alla dessa konflikter är USA:s hand outplånligt närvarande.

Detta beror på det faktum att USA, som Sergei Lavrov påpekade i sitt tal, har inskrivet i sin nationella säkerhetsdoktrin, rätten att använda våld om de så önskar oavsett FN:s säkerhetsråds beslut eller annan internationell rätt. I sitt tal till FN:s generalförsamling förra året, förklarade till exempel Obama: Förenta staterna är beredda att använda alla delar av sin makt, inklusive militärt våld, för att säkra våra intressen i Mellanösternregionen. Amerikanska ledare anser att deras regering att står över lagen och att de har ett privilegium att ensidigt använda våld. Alla andra länder måste följa FN-stadgan och folkrätten förbjuder aggression, men inte i USA.

Det är idag Ryssland som vill släcka konflikternas lågor runt om i världen genom dialog baserad på lika rättigheter och ömsesidig respekt snarare än genom ensidiga anklagelser och flytt av ansvar till någon annan:ismen. Historien visar att när stater kör över folkrätten, som under 1930-talet då Nationernas Förbund gjordes narr av mindre seriösa krafter, är faran för krig kraftigt förstorad. Det laglösa uppträdandet Amerika följer och dess hån mot FN-stadgan är i dag det största hotet mot världsfreden. Obama kan försöka sälja in att amerikanskt ledarskap är fred. Men skrapa på ytan och blåsa bort den retoriska täckfärgen, och det är uppenbart att den amerikanska kulissen är en Potemkinsk till sin natur.