tisdag 12 augusti 2014

Hjälp till djävulsdyrkarna

Att förebygga folkmord och etnisk rensning anses rent allmänt som en ganska bra anledning att initiera en väpnad konflikt.  Men Obama-administrationen verkar vara ganska selektiva i detta avseende. Till exempel har den ukrainska militären skapat en humanitär katastrof av stora mått när de för några veckor sedan började attackera bostadsområden med artilleri, raketer och den förbjudna vita fosforn. En attack som orsakat en flyktingkris på över en halv miljon människor, civila garden utan ordentlig utrustning, mat eller vatten som snabbt mördas och staplas som ved. Obamas svar är att ge den ukrainska regeringen över en miljon dollar i militärt bistånd och all sorts politiskt stöd samtidigt som USA febrilt förneka att det finns en humanitär kris överhuvudtaget.

Ett annat exempel: Israel har beskjutit FN skolor och sjukhus i Gaza dödat massor av kvinnor och barn; allt med hjälp av skarp ammunition för att döda eller lemlästa. Obamas svar är att skicka John Kerry över att genera alla med sitt hjärnlösa krigsjollrade. USA: s militära och politiska stöd till Israel kan aldrig ifrågasättas.

Observera att i de här två fallen ovan skulle det vara möjligt att motverka folkmord och etnisk rensning utan att sätta amerikanska liv på spel, medan bombningarna av den islamiska staten att skydda livet för en grupp djävulsdyrkare medför enorma risker. Och ändå det är vad Obama bestämmer sig för att göra. Verkligheten är värre än fantasin.