torsdag 15 december 2016

The Masters of Mankind

Koncentration av rikedom leder naturligtvis även till maktkoncentration, som i sin tur leder till en lagstiftning som gynnar de rika och mäktigas intressen vilket. . .därmed ytterligare ökar koncentration av makt och rikedom. Olika politiska åtgärder, krig, bankgarantier, tullar, skattepolitik, avregleringar för bolagsstyrning, narkotikaförbud, patentregler är alla utformade för att öka koncentrationen av rikedom och makt, då även inkluderat medialmakt. Vi ser varje dag effekterna av denna politik, vi som lever i den bästa av skadade världar, mötes dagligen av sönderbombade hus och döda kroppar.

Det är en ond cirkel i ständig expansion. Staten är i grunden där för att garantera säkerhet och vara ett stöd för alla medborgare, men de intressen som bejakas är de kraftfulla finansiella samhällssektorerna styrda av de statliga medarbetarana. Allt under det att resten av Tellus befolkningen är kvar för att uppleva den brutala och reella kapitalismen. Global socialism för de rika i Väst, och avskalad kapitalism för de fattiga. Som system är kapitalismen beklagligtvis en faktor som kommer undergräva demokratin. Minns att den onda cirkeln av makt- och rikedomskoncentration är så självklar att den beskrevs redan av Adam Smith 1776. Han säger i sin berömda Wealth of Nations att i England finns det personer som äger samhället; the masters of mankind. Personer som ser till att deras intressen blir mycket väl omhändertagna, men de slipper själva drabbas av effekterna av den politik de förespråkar och genomför. Idag är det inte köpmänen som äger samhället och dikterar politik. Det är istället finansiella institutioner och multinationella företag.

Idag är de grupper som Adam Smith kallade mänsklighetens befälhavare ännu starkare och inte längre nationella. Men de följer, nu på en global nivå, samma avskyvärda maxim som han formulerade: Allt för oss och ingenting för någon annan. De kommer att föra en politik som gynnar dem och skada alla andra eftersom de kapitalistiska intressena dikterar att de ska så göra. Det ligger i systemets natur. Och i avsaknad av en allmän, folklig motreaktion, det är ganska mycket de kommer få innan de faller till följd av ekologins kollaps.