tisdag 6 december 2016

Falska nyheter


Jag har i min ägo en hemlig karta, tillverkad i Tyskland av Hitlers regering. Orden tillhör Roosevelt och fälldes i ett radiotal den 27 okt 1941. Han fortsatte: Det är en karta över Sydamerika, så som Hitler föreslår att omorganisera det. De geografiska experterna i Berlin, har emellertid hänsynslöst utplånat alla befintliga gränser [...] hela kontinenten är under deras dominans. […] De har en plan för att avskaffa alla befintliga religioner; protestantiska, katolska, muhammedanska, hinduiska, buddhistiska och judiska [...] I stället för kyrkorna som idag bär vår civilisation, kommer de inrätta en internationell nazistkyrka. […] I stället för Bibeln, kommer Mein Kampf införas som den heliga skriften. Och i stället för Kristi kors kommer svastikan och nakna svärd bli vår symbol. [...] En gud av blod och järn kommer att ersätta Guds kärlek och barmhärtighet.
Källan till dessa häpnadsväckande hemliga Hitlerplaner? De var förfalskningar. Planterade av brittiska agenter i New York under ledning av William Stephenson, Churchills berömda "A Man Called Intrepid”, vars uppgift var att göra det som krävdes för att få med USA in i Storbritanniens försvarskrig. FDR började f.ö. sitt tal den dagen med att beskriva två tyska ubåtsattacker på de amerikanska jagarna Greer och Kearny, den senare hade torpederats och 11 amerikanska liv gick till en grav i hav. Sanningen var följande; Greer och Kearny hade spårat tyska ubåtar för brittiska flygplans räkning så de skulle kunna släppa sjunkbomber. Talet var en del i FDR:s kampanj att få till krig med Tyskland. FDR ljög in USA i krig, eftersom han inte hade det politiska modet att leda USA in i det. Inte ens ett rättfärdigt krig förmådde USA starta utan lögnens och propagandans hjälp. Och så har det fortsatt. Propagandalögner är den enda mekanismen som för in världen i krig.
Tar upp dessa gamla lögner i svallet av indignationsvågorna som sveper över Västliga ledarsidor när "falska nyheter", påstått skapat av Vladimir Putins gamla KGB, agerar för global anti-intervention. Propaganda och desinformation mot Väst är de facto en verklighet, men ger Väst sig in i leken får man leken tåla.

Historiskt har det varit vi som vilselett och kastat in världen i onödiga krig eller riggat demokratiska val. Att blanda sig i inre angelägenheter, inklusive valet av regimer vi inte gillar är ju en beskrivning av CIA och MI6 uppgifter. Tänk bara; Operation Iraqi Freedom. Bush, Blair och Persson vilseledde, lurades och ljög om Saddams massförstörelsevapen, ”falska nyheter” sög in Väst i ett av vår civilisations största strategiska misstag. Sen ljögs det om ett iranskt kärnvapenprogram. Minns någon idag sanningen om augusti 1964 och tillbudet mellan en nordvietnamesisk kanonbåt och de amerikanska jagarna Maddox och C. Turner Joy? Ingen alls antagligen, men den falskheten fick en senat i USA att rösta in landet i åtta år av krig i Sydostasien?

USA:s och Storbritanniens ledare har alltid ljugit för att få igång krig. President Polk ljög om att den mexikanska armén hade korsat Rio Grande vilket resulterade i en amerikanska armé som marscherade in i México City. Theodore Roosevelt berättade att båten The Maine sänktes av spanjorerna innan han tågade mot Havanna. Ingen har någonsin bevisat att spanjorer orsakade explosionen. Ändå fick T.R. Amerika att ockupera Puerto Rico, Guam, och Filippinerna, de gavs ett imperium tack vare falska nyheter. "I krigstid, är sanningen så värdefull att hon alltid ska skyddas av en livvakt av lögner." Så sade Winston Churchill, själv en stormästare inom falska nyheter. Vi kanske ska besinna oss innan vi anklagar Putin för att ha upptäckt någon ny form av ondska. Han bara förfinar ett gammalt spel där Väst tidigare var ensamma mästare.