tisdag 27 september 2016

Kolossens kraft


Det är inte det amerikanska valet som är höstens följetång, det är kriget. Men valet i USA har en nära kopplat till krig. För några dagar sedan lördagen den 17 september var sannolikheten för krig fasanslöst hög. Den 17 september bombade amerikanska trupper, som ingen någonsin bjudit in till Syrien, positionerna för den syriska armén i Deir ez-Zor. Som ett resultat av bombningarna, dog 60 syriska soldater. Denna amerikanska attack var oerhört viktigt för att ISIS, som USA är informella rådgivare till skulle kunna bli offensiva i området. Att bomba syriska soldater är en sak, men nu innebär det en krigsförklaring inte bara mot Syrien, men också mot Ryssland, som kämpar i Syrien på Assads sida. Och det innebär att vi har nått ett krisligt klimax.

Visst, den amerikanska ledningen sa omedelbart; ett misstag. Varnade sen det ryska ledarskapet att inte uttrycka några hämndkänslor. Det är helt uppenbart att USA förbereder sig för att starta ett krig mot Ryssland. Men hur kommer Moskva, Putin och Kreml reagera? Moskvas reaktion visa på att Ryssland inte är redo för en direktkonfrontation med USA och Nato.

USA ska och kan naturligtvis inte kan styra hela världen, och medan Barack Obama fortfarande i tjänst är sista chansen att starta ett krig. Detta skulle göra det möjligt för dem att skjuta upp valet eller tvinga Trump, om han skulle vinna att börja sitt presidentvärv under katastrofala förhållanden. Således, de amerikanska hökarna behöver ett rejält krig. Och snabbt, innan det är för sent. Om Trump kommer in i Vita huset riskerar det bli fred, åtminstone för överskådlig framtid. Och detta skulle innebära slutet av allmakt för de krigiskt drivna finanshusen.

Krig mot Ryssland är alltid gångbart. Glömt är Rysslands hjälp till Nordstaterna under det Amerikanska inbördeskriget, glömt är broderskapet under andra världskriget. Kriget mot Ryssland behövs; inte så mycket för seger, men för själva processen. Detta är det enda sättet att uttänja sitt herravälde och avleda uppmärksamheten från USA:s ändlösa rad av misslyckanden och brott. Snart nog måste avgå från makten och framträda inför domstol. Endast krig kan rädda situationen.

Europa och Ryssland behöver inte krig. Inte nu, nu i morgon, aldrig. Sällan genom historien har vi behövt krig. Men Ryssland är en farlig fiende, de har hela tiden kämpat och i själva verket har de nästan aldrig förlorat. Kostnaden för krigen har medfört fruktansvärda förluster och kolossala insatser, men Ryssland vann. Och de kommer alltid att vinna. Om det inte vore så, skulle de inte ha ett sådant enormt land fritt från utländsk kontroll.

Rysslands reaktion är extremt försiktig och balanserad. De har uttryckt vad de tycker om amerikanska aggressionshandlingar, men i mycket överlagda termer. Men vad händer om den 17:e september upprepas, eller en flygförbjudzon upprättas i Syrien? Då kommer Ryssland behöva antingen anta utmaningen och gå i krig, eller medvetet erkänna nederlag.

Världen behöver verkligen fred, för att köpa tid tills den 8 november, men kommer den kollapsande amerikanska kolossen tillåta världen fred denna gång?