torsdag 23 april 2015

Intervention och mord

Förra veckan mördades två framstående ukrainska oppositionspersoner, de sköts ihjäl på öppen gata. De vara bara två av totalt 12 andra som dödats eller begått självmord under misstänkta omständigheter under 2015. Dessa personer har en viktig sak gemensamt: de var antingen en del av Janukovitjregeringen, eller medlemmar av det ukrainska parlamentet samt en tidigare chefredaktör. Reaktioner på dessa mord? Inte mycket.

Ber läsaren nu jämföra detta med de internationella reaktionerna när en enda oppositionspolitiker dödades i Ryssland. Boris Nemtsov var medlem i ett mindre politiskt parti som inte ens var representerat i det ryska parlamentet. Ändå krävde den amerikanska regeringen omedelbart att Ryssland måste genomföra en grundlig utredning av mordet, vilket antydde att mördarna hade ett politiskt motiv.

Ordförande i representanthusets utrikesutskott skyllde öppet mordet på Vladimir Putin. Samma dag i Nemtsovmordet, sas i de amerikanska medierna att "detta mord är det senaste angreppet på dem som vågar sätta sig upp emot Putin." Men ingen i samma regering har sagt ett ord om de nya  politiska morden i Ukraina. Tvärtom, i stället för att ifrågasätta de demokratiska inslagen är i vad som ser ut som ett laglöst Ukraina, skickar NATO in militären för att hjälpa till att utbilda trupper åt Kievregimen.

Förra veckan, precis som de två politiska morden ägde rum anlände den amerikanska 173:e luftburna brigaden till Ukraina för att börja träna  ukrainska nationella skyddsstyrkor samt lämna över användbar militär utrustning. Även om oroligheterna inte fortsätter i Ukraina är den amerikanska militären där för att hjälpa den ena sidan i konflikten. Vilken typ av budskap sänder det till den USA-stödda regeringen i Kiev att amerikanska trupper anländer med utrustning och en gåva på några miljarder dollar? Kan de inte ta detta som en intäkt att börja med nya fientligheter mot utbrytarregionen i öst?

Obamaadministrationen är inkonsekvent i sin utrikespolitik. På vissa ställen bedriver de en politik som ser till diplomati och kompromisser för att förbättra decennier av dåliga relationer. I Jemen bombas rebellerna, i Ukraina hyllas usurpatorerna.  Ser verkligen inte resten av världen denna dubbelmoral? En klok struktur byggd på icke-interventionism skulle vara den rätta kursen för denna och kommande amerikanska administrationer.