lördag 13 september 2014

Fred är möjlig

Medan USA, Storbritannien och Nato driver på för krig med Ryssland, anstår det folk och deras regeringar runt om i världen att ta tydlig ställning för fred, oavsett vem som eldar på. Krigsprofitörerna driver numera utvecklingen och önskar drivna mot ett tredje världskrig. . .och nej det är ingen överdrift. Natos beslut vid sitt toppmöte i Wales att skapa en ny 4 000 stark snabbinsatsstyrka för en inledande insats i Baltikum är en farlig väg för oss alla kan mycket väl leda till snabb sorg. Vad som behövs nu är visdom och inte vapen. Vi behöver alla påminnas oss om att Nato och dess ledarskap har orsakat de pågående krigen; från den nuvarande konflikten i Ukraina till Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien.

Natos senaste drag är att samtliga 28 medlemsländer ska binda upp sig att avsätta två procent av sin bruttonationalprodukt på militären, och att upprätta baser i Östeuropa, där utrustning och tillbehör kommer utplaceras för att hota Ryssland. NATOs nuvarande strävanden att skapa en hög beredskap med det påstådda syftet att motverka ett påstått ryskt hot påminner mycket om det batteri av krigspropaganda, halvsanningar, insinuationer och rykten vi alla utsattes för inför Irakkriget och efterföljande fasansfulla krig mot terrorn. Medan Nato är upptagen med att tillkännage en kontrainvasion till den obefintliga ryska invasionen i Ukraina, är människor i Ukraina ute efter fred och förhandlingar, de letar politiskt ledarskap som kommer att skänka dem fred, inte vapen och krig. 

Nato borde ha upplösts när Warszawapakten upplöstes men idag är Nato istället återaktiverat och en del i arbetet med att militarisera de europeiska stater som är tänkt ska stödja organisationen i sin nya roll. Arbetet förenklas om det skapas fiendebilder, oavsett om de är ryssar, IS eller Assad. I ett internationellt perspektiv, i vår sammankopplade värld, borde kampen vara att bygga broderskap, ekonomiskt samarbete och förbättra säkerhet, då finns det ingen plats för kalla krigets politik och retorik. Världen har förändrats. Framför allt behöver världen hopp. Den behöver inspirerande politiskt ledarskap och detta kan ges om president Barack Obama och president Putin satte sig ner tillsammans för att lösa Ukrainakonflikten genom en dialog och med förhandlingar. Vi lever i farliga tider, men allt är möjligt, allt förändras. . . och fred är görligt.