måndag 17 mars 2014

Ukrainas tårar

Effekterna av ännu en så kallad demokratisk revolution börjar nu märkas av i Ukraina, vars nyinstallerade regering av före detta oligarker och fascister nu redan börjat förbereda drakoniska åtstramningar. Den upprättade reformplanen beskrivs ironiskt nog öppet som den; grekiska modellen.  När det gäller Ukraina kommer dessutom den sociala förödelsen att släppas lös mot ett land som redan utsatts för den brända jordens kapitalistiska restaurering. Redan före de senaste händelserna var Ukraina var det 80:e fattigaste landet i världen baserat på bruttonationalprodukt per capita, det ligger alltså efter både Irak, Tonga och Bosnien - Hercegovina.

Mer än en fjärdedel av befolkningen, alltså ca 11 miljoner människor lever under den officiella fattigdomsgränsen på 127 dollar i månaden. Situationen är dock långt värre än dessa officiella siffror visar. Med en genomsnittlig månadslön på endast 137 dollar lever knappt hälften av befolkningen på ett existensminimum. Den officiella arbetslösheten ligger på 7,5 procent men döljer ett stort antal oregistrerade och undersysselsatta arbetare. Statistiken hålls förövrigt ned av en hög utvandring, med tiotusentals jobbflyktingar varje månad. En flykt som motsvarar att 15 procent av Ukrainas befolkning har lämnat landet, den största diasporan i världen just nu. Mellan 1991, då Sovjetunionen upplöstes, och 2010 har Ukrainas befolkning minskat från 51 700 000 till 45 900 000.

Förutom migration, är befolkningsminskning ett faktum till följd av Ukrainas låga födelsetal. Tragiskt nog har landet har också den högsta mödradödligheten i Europa, samt en del av en hälsokris bestående av galopperande hiv/aids drabbade, 57 nya fall per dag rapporterades under 2012. Här har fattigdomen spelat en viktig roll i sammanhanget då spridningen är störst i de tidigare tungt industrialiserade regionerna i öster och söder, där förhållandena redan är depressions liknande.

Krydda med drogmissbruk och alkoholism och prostitution, där var sjätte prostituerad räknas som minderårig. Ukraina är även en viktig knutpunkt för människohandel, både för sexuellt utnyttjande och tvångsarbete.

Ukraina har idag reducerats till en bricka i det Västliga imperialistiska mönstret. Förutom farorna med inbördeskrig och ett världskrig har Väststödda insatser för att dra Ukraina bort från Ryssland orsakat en allt större social misär för gemene man, först i efterdyningarna av den Orangea revolutionen 2004, och sedan i kölvattnet av 2008 års globala kapitalistiska sammanbrott. Mellan 2008 och 2009 föll Ukrainas BNP med 15,1% samtidigt som arbetslösheten tredubblades till 9,4 procent. De tidigare stalinistiska byråkraterna och maffiaanknytna oligarker som berikade sig själva genom att stjäla tidigare statlig egendom har fortsatt att plundra statliga tillgångar och stapla upp ännu större personliga förmögenheter på sina utländska konton.
Men det värsta väntar nu Ukraina. Ukrainas totala skuldbörda är nu uppskattad till runt 80 miljarder dollar. Lägg till det att valutan har skrivs av med 20 % mot dollarn sedan början av året, minskade valutareserver och en ökande kapitalflykt, så kommer Ukrainas skuld snabbt bli ännu större.

I ljuset av detta vill nu Väst ge Ukraina cirka 15 miljarder dollar. . .men inte nog med att det mesta av detta är öronmärkta pengar för att täcka återbetalningar till de västerländska banker, det är också knutet till massiva nedskärningar i pensionsutgifter och bränslesubventioner. Mer bränsle på elden, och ingen lär sig; för alltsedan 1998 har Ukraina varit involverad i olika IMF:ska strukturreformer, reformer som alla har varit tvungna att överges inom ett år eller två eftersom dess konsekvenser ansågs alltför socialt explosiva.
Det var vad förre premiärministern Nikolaj Azarov beskrev som skapandet av: extremt svåra förhållanden om ett förnyat IMF-lån skulle skrivas under den 20 november förra året som ledde till regeringens beslut att skjuta upp undertecknandet av associeringsavtalet mellan EU - Ukraina. Detta beslut tillsammans med Ukrainas överväganden att acceptera ett Ryskt pengapaket, blev i sin tur, en förevändning för Väst att börja sponsrade proteströrelserna mer öppet och aggressivt.

Nu när kaoset är på plats skrev vår egen Anders Åslund i FT, en tidigare rådgivare till den ukrainska regeringen, att den Väststödda kuppen ska ses som en möjlighet att införa ”nödvändiga” åtstramningar.  Dessa nödvändigheter innefattar ytterligare devalvering, stora nedskärningar i offentliga utgifter samt inte minst ett slut på statlig energisubventionerar, subventioner som finns till för ett land där temperaturen kan sjunka så lågt som minus 20 grader och treglasfönster inte finns som Boverks-standard.

Väst har hjälpt tillsätta en regering som bemannas av fascister och högerextrema paramilitärer. På torsdagen röstade det ukrainska parlamentet att inrätta en 60 000 man starkt nationalgarde som ska rekryteras från aktivister inom den anti-ryska proteströrelsen och från diverse militära akademier. Gardet kommer att övervakas av den nya säkerhetschefen, Andriy Parubiy, en av grundarna av den nynazistiska socialdemokratiska rörelsen i Ukraina . Hans ställföreträdare, Dmytro Yarosh, är ledare för den öppet paramilitära Högersektorn. Det är den ukrainska motsvarigheten till Hitlers stormtrupper… förutom att hjälpa framkalla krig via sina provokationer mot Moskva, kommer det huvudsakliga ansvaret för dessa element är att genomföra ett socialt angrepp mot den ukrainska arbetarklassen på uppdrag av det internationella kapitalet som vill ha återbetalt sina skulder. The stage is set. Let the games begin.