tisdag 14 januari 2020

Barbarer, lydstater och lögner

Hur länge till kommer världen att acceptera de amerikanska härskarnas egenmäktiga diktat? Det blir värre för varje månad och det ser ut som att västvärldens lydiga ledare granskar USA allt mer men att alla dess statschefer ingen vågar stå upp och ryta ifrån. Ryta ifrån och hindra fler amerikanska hegemoniska grymheter. Istället bugar sig vasallerna och fortsätter behaga ett kriminellt imperium, likt de lydstatslåtsaskungar de egentligen är. Vita Husets senaste knep var att att bjuda in en general, i en armé som USA inte låg i krig med, till ett främmande land för att hjälpa till att medla mellan olika fraktioner, generalen accepterar och när han anländer till flygplatsen dödas han. Då ler Trump och skryter med full moralisk tillfredsställelse över att han har gett ordern, döda via fjärrkontroll, med hjälp av drönare. Ingen domstol. Inga anklagelser förutom lögnerna. Avrättning. Det är exakt vad som händer med den general Qassem Suleimani. Och Trumps usla ministrar, Pompeo och Esper, förnekar skamlöst att de bjöd in via Iraks premiärminister. Pompeo framför, cyniskt skrattande; tvivlar ni på mitt ord. Och naturligtvis vågar ingen av journalisterna svara ja, även om de inte trodde på det. Istället skrattar de med för att uttrycka sitt samtycke och vinna den skrämmande mördarens gunst. Journalisterna är för fega och för rädda att förlora sina jobb eller förlora tillgången till Vita Husets pressrum.

Ändå är det just det som Iraks premiärminister, Adil Abdul-Mahdi, sa: "Trump bad mig att medla med Iran och sedan dödar han min inbjudna." Premiärminister Adil Abdul-Mahdi har ensam mer trovärdighet än Trump eller Pompeo, som inte för länge sedan berättade: ”[När] jag var CIA-direktör, vi ljög, vi fuskade, vi stal. Vi hade hela utbildningar. Det påminner dig om det amerikanska systemets härlighet. ” General Soleimani plockades upp på Bagdad flygplats av Abu Mahdi al-Muhandis, den irakiska militärchefen och ledare för Folkets Mobiliseringsstyrkor som framgångsrikt stridigt för ISIS när USA:s missiler träffade och pulveriserade dem, tillsammans med 10 andra högt uppsatta militärer från de  båda länderna. Soleimani hade diplomatisk immunitet och USA visste om det. Men ingen regel, ingen lag och ingen standard för internationella relationer respekteras längre av Washington. Ett beteende som passar barbarerna.

General Soleimani uppmanades av premiärminister Abdul-Mahdi på Trumps vägnar att komma till Bagdad för att vara en del av en medlingsprocess som Trump bad premiärminister Abdul-Mahdi att leda, för att minska spänningarna mellan Iran och Saudiarabien såväl som mellan USA och Iran. Det här var ett vanvettigt, fegt knep för att mörda Soleimani. Hur lågt kan USA sjunka utan att drunkna? Den ljugande Pompeo kom omedelbart med en allmän propagandafras som användsa av Washington vid alla rättsliga övergrepp, Soleimani var en terrorist och en fara för den nationell säkerhet. Men bästa läsare av denna text, ingen iranier, inte general Soleimani eller någon annan, har någonsin hotat USA:s existens, inte med ord, inte med vapen. Istället för att be om ursäkt låter Trump modigt Iran att 52 av deras kulturarv ska sprängas, om Iran vågade vedergällning. Men vedergällning genomfördes, 22 missiler mot två amerikanska och irakiska militärbaser. Trump twittrade då, "allt är bra". På frågan om hans utlovade vedergällning på vedergällningen, backade Trump och sa att han har fått höra att förstöra historiska platser skulle strida mot lagen, och han ville följa lagen. Återigen inga journalistiska motfrågor. Nästa omedelbara lagvidriga handling var att Trumps hindrade den iranska ministären Mohammad Javad Zarif, från att komma till FN i New York och tala i Säkerhetsrådet, genom att helt enkelt vägra ett amerikanskt inträdesvisum. Detta i strid med FN:s stadga som USA undertecknade 1947, att utländska representanter alltid måste ges tillgång till territorium i New York och samma gäller för FN i Genève.

Och António Guterres, generalsekreterare, när vi behöver honomn var är han? Vad har han att säga? Ingenting. Han fördömde inte ens mordet på general Soleimani. Det är vad FN har blivit. En värdelös tandlös gammal byracka oförmöget att tillrättavisa USA. Vilket sorgligt arv. Hammarskjöld hade haft synpunkter. Borde vi inte hamna i ett ögonblick då majoriteten av FN: s medlemsländer kräver en omröstning för att utvisa USA från FN och börja om från början med ett nytt moderniserat mer effektivt FN som skulle agera i enligt dess ursprungliga stadga som söker och förmedlar fred i världen? Det finns en majoritet av mer än 120 icke-lydstater som står bakom de länder som trakasseras, förtrycks, sanktioneras av USA. Varför inte göra FN till vad dess stadga säger att det ska vara? Föreställ er att någon i något land, skickar en drönare för att mörda en amerikansk general. Det skulle förändra världen som vi känner den. Slutet på civilisationen, men USA får fortsätta utan risker. Vi kanske förtjänar USA. Eftersom vi inte verkar kunna reagera mot de skamlösa, hänsynslösa, laglösa barbarernas försök att ensamma styra världen. Varför vill någon nation i den här världen fortfarande ha relationer med det barbariska imperiet? Tänka för Sveriges del inte på affärer med USA. De kan stängas och ersättas av nya förbindelser, återuppbygga de naturliga förbindelserna med Ryssland och den eurasiska kontinenten, inklusive Kina. Det kommer att hända naturligt, förr eller senare. Isolera barbarerna och låt dem ruttna i sitt eget korrupta träsk. Kanske kommer de att återhämta sig och bli en anständig nation igen en som kan vara partner och respekteras.

Det händer kanske inte i morgon, men inom en överskådlig framtid kan det ske. Alla har samvete, även om det i den amerikanska västerländska kulturen reducerats till en liten låga. Men samvetet kan väckas. Nu väntar nya sanktioner mot Iran, Trump säger att nya sanktioner kommer att läggas till de redan befintliga, sanktioner som kommer att skada ännu mer , för Iran ska uppföra sig, eller så kommer de att straffas med sanktioner. Det är helt upp till dem. Dock finns fortfarande ingen beskrivning av vad ett lämpligt beteende för USA skulle innebära. Världen leds av rättsliga barbarer, och de fogliga människorna i den Västliga världen accepterar det, säger ingenting, tysta. Tusentals människor kan dö i vår men makten har idag rätt. Inte rätten.