tisdag 14 november 2017

Handelsbalans och ett skålpund kött

Freden är alltid långt borta. Krig är den eviga sanningen. Blod och stål. Världen vi lever i just idag är densamma som för 1000 år sedan. Det är en värld som leds av Trump och hans föregångare, Storbritanniens ledning, NATO-länderna, Saudiarabien, Gulfstaterna, EU-länderna, Ryssland samt Kina och alla är de skamlösa, legaliserade mördare. Legala i det att världen dansar i takt till de nyligen gjutna och sålda kanonerna, starka stater knäpper alla på de strängar som utlöser oförutsägbarhet och död. För dessa människor lever gott på att sälja vapen värda hundratals miljarder. Den militära säkerhetsindustrins grepp om dödens marknad är cementerad, fredsivrare gör sig icke-besvär. Vapen har som syfte att döda och förstöra. Att döda och förstöra bidrar dock till ett BNP. Faktum är att denna industriella bläckfisk med alla dess associerade tentakler; finansiering, IT, forskning, underentreprenad, spionerar och marknadsförare världen över, uppgår till strax under hälften av den totala globala ekonomiska produktionen.

Världen, ledda av USA lever i en krigsekonomi, en förödelse- och dödsekonomi. Tänk på Jemen. Sedan mars 2015 har USA och Storbritannien beväpnat Saudiarabien, som i sin tur bombat Jemen till ruiner, förstört skolor, sjukhus, vägar, hamnar; vital infrastruktur för alla civilisationer. Förutom sjukhus och skolor riktade de specifikt in sig på vatten- och sanitetssystem för att orsaka som mest skada på civilbefolkningen Kolerafallen är uppskattade till 500 000, främst barn, kvinnor och äldre, det värsta utbrottet i modern historia. Många dör för att Saudiarabien får hårdvaran levererad av Väst. Yemen står inför den värsta hungersnöden världen någonsin har sett. Daglig saudisk beskjutning med amerikanska flygplan och brittiska bomber har dödat tiotusentals människor, främst civila, kvinnor och barn; vissa uppskattningar talar om 60 000 till 80 000. Ingen räknar verkligen med att någon räknar. Jemen har är för fattigt. Och nu vem bryr sig? Jemen är redan idag den värsta humanitära krisen på årtionden.

Och det finns ingen ände i sikte. Sedan de saudiska attackerna började för 20 månader sedan har brittisk vapenförsäljning ökat 50 gånger. Ändå avvisades ett mål som inlämnats av Storbritanniens medborgare till den internationella domstolen (ICC) om olaglig vapenförsäljning, av domstolen, eftersom det inte kunde hitta något olagligt med dessa vapenleveranser. Vad kvarstår? Att låta Västliga och östliga ledare se och känna de överlevandes smärta, lukta på döden och desperationen? Skulle det tända i dem någon slumrande rest av moral som de fortfarande kan ha kvar från modersmjölken?