måndag 10 april 2017

Jemen under radarn

Vi begråter barnen i Syrien. Vi vill rädda dem med hjälp av fler bomber. Dock är det ingen som kräver några åtgärder när Jemens befolkning förs på tal. Jemen har balanserat på randen av massvält under de senaste månaderna, och USA spelat en avgörande roll i att godkänna den saudiska strategin att framkalla en humanitär katastrof. Både Obama och Trump har prioriterat USA: s allians med saudierna och övriga allierade runt Persiska viken; hundratusentals jemeniters svält är av litet intresse. Det finns få tillgängliga uppskattningar av antalet jemeniter som har dött tillföljd av undernäring men säkert är att siffran är mycket högre än de 10,000 som dödats av Saudikoalitionens bombningar. FN-organ har uppskattat att runt 460,000 jemenitiska barn under fem års ålder redan lider av allvarlig akut undernäring vilket ökar risken att dö av svält och undernäring relaterade sjukdomar. Den saudiska koalitionen har i brist på militär förmåga valt en krigsstrategi som går ut på att maximera trycket på Houthierna genom att förstöra jordbruk, hälso- och transportinfrastrukturen. Samt genom att strypa tillgången till mat och bränsle via hamnblockader. Minns nu alla att USA har möjliggjort för saudierna att fullfölja denna strategi genom att bidra med lufttankningar för saudiskledda koalitionsplan samt självfallet genom att sälja bomberna. Lika viktigt har dock varit USAs diplomatiska stöd som gett saudierna grönt ljus att genomföra denna hänsynslösa aktion utan kraftfulla internationella reaktioner.

Trump har nu gått ännu längre för att stödja den saudiska strategin. Medan Obama administrationen motsatte sig en saudisk offensiv för att återta kontrollen över den viktigaste hamnen i Hodeidah och resten av Röda havets kust för att detta skulle förvärra den humanitära krisen i Jemen, har Trump administration gett grönt ljus till saudierna för att inleda offensiven. Dessutom har USA nu kallat Jemen ett vitalt intresse för USA, med det vanliga gamla urvattnade argumentet att anti-iranska krafter måste ha kontroll över Yemen i syfte att förhindra ett iranskt hot mot Bab el-Mandeb sundet. Detta argument, som är ett helt och hållet ihåligt och artificiell hot innebär uppenbarligen att aktivt stöd nu ges till Saudiarabien för att de ska återta Hodeidah; men i och med detta kommer de även kunna strypa all tillgång till mat för jemenitiska befolkningen som lever under Houthierna och förre presidenten Ali Abdullah Saleh. Tro nu inte att Fredsprisvinnaren Obama var mycket bättre; hans ministär hade redan godtagit en rad åtgärder så den saudiska-ledda koalitionen kunnat införa allt hårdare restriktioner för befolkningens tillgång till mat, bränsle och medicinsk utrustning. Allt för att den saudiska koalitionens krig hade avstannat, eftersom Houthi/Saleh styrkorna visat sig behärska gerillataktik. Så saudierna började förlita sig på en strategi som berövade befolkningen livsmedel och bränsle. Obamas tillåtande hållning mot denna saudiska krigsstrategi var uppenbar redan från början av kriget.

När FN:s säkerhetsråd 2015 förhandlade fram sin resolution om Jemen, fanns det i den ursprunglit cirkulerade texten ett krav på "humanitära pauser" i de militära operationerna, men saudierna och andra koalitionsledamöter motsatte kraftigt denna inskränkning i sitt krig, och den slutliga texten var fri från humanitet. Den saudiska koalitionen avslöjade snabbt essensen av sin strategi i Jemen: bombningar som riktade Jemens bräckliga infrastruktur för transport, livsmedelsproduktion och sjukvård, men 2017 har de lagt till en marin blockad, till synes för att förhindra vapen från att nå Jemen, men också tydligt ämnat begränsa befolkningens tillgång till livsmedel och bränsle. Minns att även i fredstid är Jemen beroende av import för upp till 90 procent av sina baslivsmedel samt praktiskt taget allt sitt bränsle och sin medicinska utrustning. Konsekvenserna av en marinblockad är alltså förödande. USA kommer aldrig åsidosätta Saudiarabiens intressen och ger idag ett ovillkorligt stöd för koalitionens angrepp, eftersom de hyser en djup lojalitet till olja och målet när det gäller Iran.

En djup lojalitet som även bottnar i det amerikanska intresset för militära förbindelser med saudierna och deras Gulfallierade. Saudierna och Qatarierna styr de stora amerikanska baserna i arabvärlden, såsom marinbasen i Bahrain, en saudisk klientstat, samt luft- och mark baser i Qatar. Dessutom köpte den Saudi-ledda koalitionen vapen för $ 130 miljarder. Pengar som genererar viktiga utländska intäkter och ger lukrativa framtida jobb för ledande militärer och politiker. Pentagon har alltså varit den främsta drivkraften i den amerikanska politiken att stödja den saudiska svältstrategin och när i augusti 2016 saudierna bombade en bro som USA hade satt på en lista över mål som inte skulle drabbas eftersom bron var viktigt att kunna få fram humanitär hjälp till tätorter i norra Jemen, sa Pentagon ingenting till Saudi. Inga repressalier, inga krav på återhållsamhet. Faktum är att Pentagon öppet förklarade sitt ointresse, USA tankar koalitionens bombplan utan hänsyn till målet eller om och hur det kontrolleras. USA delar ansvaret med den Saudiska koalitionen för alla jemenitiska dödsfall i svält som nu blir följden av nuvarande krigsstrategi, eftersom koalitionen är helt beroende av amerikanska logistiska och politiska stöd. Men Pentagon avleder nu uppmärksamheten från denna gemensamma skuld genom att fokusera den mediala uppmärksamheten på vad de hävdar är ett nytt hot från Iran och kanske Ryssland. Resultatet blir fortfarande att Amerika bär skulden för den kommande massvälten i Jemen.