tisdag 25 november 2014

Kära Rädda Barnen

Jag är lite upprörd över att Rädda Barnen har bedömt det lämpligt att bidra till att legitimera och återupprätta en av de grövsta krigsförbrytarna i vår tid, genom att tilldela Tony Blair Rädda Barnens Global Legacy Award. Vet inte om ni noterade att som premiärminister var Blair tydlig i sina krav på att invadera Irak; delta är ett aggressionsbrott, ett brott som domarna i Nürnberg kallade det allvarligaste av alla internationella brott. Då det alltid skapas en ackumulerad och accelererande ondska i kölvattnet av en invasion. Blairs stöd för invasionen av Irak orsakade hundratusentals människors död, städer och byar reduceras till spillror och förstörelsen av ett helt samhälle är idag ett faktum.

En utmärkelse till denne man från Rädda Barnen är extra besvärande, eftersom Blair därmed är juridiskt bunden till dödandet av tiotusentals barn. Den mest tillförlitliga studien överdödlighet i Irak till följd av invasionen och den påföljande militära ockupationen fann att amerikanska och brittiska flygbombningar var den främsta orsaken till att barn i Irak gick en våldsam död till mötes mellan åren 2003 och 2006.

Jag hoppas att alla som läser detta brev kommer att ta till sig det anmärkningsvärda i Rädda Barnens prisbeslut och i framtiden inrikta sina ansträngningar på att hjälpa barn genom donationer till andra organisationer, organisationer som inte är delaktiga i att skönmåla massmord på barn i Irak.