måndag 29 januari 2024

Försvaret av Västs rykande ruin

Västvärldens militära ställning har flyttats från ansträngd till i fritt fall. Den senaste raden av uttalanden från diverse huvudstäder inom EU med förslag om allmän värnplikt och behovet av medborgararméer för att skydda mot Ryssland, har tvingat fram en granskning av den militära hälsan hos Väst, och prognosen för patenten är inte god. Media diskuterar lite nonchalant; skulle EU-medborgare vägra att slåss, på grundval av att Gen Z är för neurotiska att infoga sig i någon form av strukturer utan säkra zoner, men den mer adekvata frågan är: varför ska vi tjäna fosterlandet, med motiveringen att vår generations politiska ledarskap i Väst är så otroligt undermåligt. Väst har investerat i militära prestigeprojekt samtidigt som Putin lockades att invadera Ukraina, Väst flirtade med Kiev i åratal, med fagra löften om EU- och Nato-medlemskap, medvetet avvaktandes en ofrånkomlig reaktion från Ryssland. När den ryska reaktionen väl kom, med annekteringen av Krim 2014, gjorde Nato ingenting, förutom att nästan uppmuntra Putin till en avslutning av jobbet 2022. 

Efter att ha beslutat att Ukrainas krig är vårt krig, har Västvärlden uppmanat den spirande nationen att spilla enorma mängder blod i självförsvar utan att förse den med de vapen eller manskap som krävs för att vinna, eftersom Väst är ytterst ovilliga att driva en krigsekonomi, eller konfrontera Ryssland. Däremot arbetar ryska vapenfabriker treskift, sex dagar per vecka. vecka, och de Eurasiska imperiet har alltid en fördel eftersom det är många, många gånger större. Så ju längre Bryssel och Washington försenar förhandlingarna med Moskva, desto sämre blir fredsuppgörelsen.

Emellertid, trots sin uppenbara svåra ekonomiska och moraliska sits verkar Väst vara fast beslutna om att förvärra sina redan genomförda misstag genom att föra in Ukraina i Nato så snart som möjligt. Det börjar faktiskt framstå som om beslutsfattare vill ha ett utvidgat krig och hajpar upp ett orimligt scenario där Putin, efter att ha förstört sin ekonomi och riskerat en statskupp, kommer att gå vidare och försöka erövra hela Östeuropa också. Skulle detta hända, och om Nato sedan förklarar krig mot Ryssland, kommer själva begreppet en medborgararmé att snabbt bli irrelevant. Striderna skulle ta slut inom fem minuter. Ingen skulle vinna förutom kackerlackorna i resterna av våra forna städer.  

Men om vi måste begrunda denna perversa fantasi som rasar i Särintressenas ledares huvuden, måste man fråga sig exakt vad skulle vi slåss för? Jag är inte emot värnplikt av princip; försvaret av samhället är en hedervärd sak och det kan ge många medborgare användbara livskunskaper. Och jag skulle gärna anmäla mig om mitt land skulle bli direkt attackerat, för att försvara Rikets territorium, historia och folk. Soldater slåss sällan för politiska abstraktioner i andra länder, de slåss för hemmets härd och kamraten i graven bredvid.

Men 2000-talseliten är såld på ett ideologiskt projekt, hyperkapitalismen, som många av oss absolut inte känner någon del av och som vi inte skulle vara benägna att spilla en enda droppe blod för. Hur ska vi definiera detta krig mot Ryssland, Kina, Iran, Yemen eller någon annan regering vi bedömer vara en fiende? Ett krig för frihet? Jag är inte säker på det; Sverige är numera är ett land av byråkrati och myndigheter som ska kontrollera medborgarna och beskatta småföretagare och utrota bönderna.  Är EU då en sista bastion för den västerländska civilisationen? Vilken civilisation? Tror du att den genomsnittlige beväringen skulle ha en aning om vem Polhem var? Kan namnge den där Beethoven-låten till glädjen, recitera Tomten eller skilja mellan en GAN och en Zorn? Vår kultur har tyvärr degraderats till en obetydlig amerikansk sörja.

Samtidigt fortsätter politierna att springa på samma minor, från Libyen till kreditkrisen till hysterin runt Covid, och sen har de mage att be om vårt förtroende för den mest dödliga uppgift man kan tänka sig; en insats för att med liv och lem försvara dem? Kort sagt, skulle du tillåta att dina värnpliktiga söner och döttrar skickas iväg ner skyttegravarna på främmande mark på order av Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson? Den politiska eliten har förstört Västs framtid och ber nu oss medborgare att överväga att offra våra liv för att försvara den redan rykande ruinen?