tisdag 23 januari 2024

Vatten och bakterier

Vi är vatten och bakterier. Inbyggt i denna grundläggande biologi finns vår förmåga att instinktivt hjälpa andra människor, vilket i sig är vackert. Problemet är emellertid att vi är kognitivt oförmögna. uppfatta mer än cirka 180 andra som vandes helt mänskliga. De återstående miljarderna människor på jorden är en odifferentierad massa vätska som vi lätt kan bli övertalade om att de försöker döda oss. Finns det filosofiskt bot? Självklart. "Sannerligen säger jag er: I den mån ni har gjort det mot en av de minsta av dessa mina bröder, har ni gjort det mot mig." Med andra ord sa Jesus till sina åhörare: Du uppskattar mig och du godkänner mig? Jag är en av de 180 personer som du anser vara mänsklig? Minns då att även alla andra på jorden är också är en människa som jag.

Sedan den sjunde oktober förra året har flera Jesusbarn har massakrerats på en kibbutz. Plus att ett gäng Jesusbarn bombas av amerikanska stridsflygplan med hjälp av brittiska bomber. Hundratals Jesusbarn har strimlats och krossats. Sedan fördes många av dessa småbarn till sjukhuset med åsna över bråtebeströdda vägar, men det var meningslöst eftersom sjukhuset hade slut på bedövningsmedel och förråd för länge sedan. Sedan den 7 oktober har den explosiva motsvarigheten till kärnvapenbomben som USA använde på Hiroshima släppts på Gazas 2,3 miljoner invånare. Påhejade av kristna i Väst.

Paradoxalt nog behöver människor besitta en kraftfull fantasi för att uppfatta verkligheten, inklusive verkligheten att andra också är människor. Vi har misslyckats med att använda vår fantasi för att verkligen förstå vad Jesus försökte berätta för oss. Vårt personliga misslyckande har lett till ett politiskt misslyckande med att i handling hindra kriget i Gaza. Om vi sett världen tydligt skulle vi ha förstått att den långa, olagliga samt inhumana israeliska ockupationen av Gaza och Västbanken har varit både en mänsklig nöd och ett stort problem för det Västliga imperiet. Vad vi i Väst tenderar att förbise i av oss skapade krigssituationer är att andra människor kommer reagera som vi själva skulle gjort om bomber föll.  Med början den 11 september 2001 skulle vi ha sett till att omedelbart upphöra med den palestinska mardrömmen; både på grund av grundläggande rättvisa och ett Västligt strategiskt egenintresse. Men i stället blundade vi än hårdare och bombade än mer. Den israeliska regeringen var till och med så förblindade av sin rasism att de inte såg medlemmarna av Hamas som annat än mentalt handikappade vildar som aldrig skulle kunna genomföra en attack som den de fullföljde den 7 oktober 2024. De kunde ha stoppat de hade förstått att Hamas är exakt som dem de själva: intelligenta, organiserade och kapabla till spektakulär grymhet i den abstrakta frihetens namn.

Lägg nu till detta att hela det kollektiva Väst också har misslyckats med att agera i sitt egenintresse, Väst har inte har skapat någon institutionell struktur som kan omsätta all vår krigiska handling till en bestående frihetlig demokratisk kraft; mycket beroende på att Väst numera blivit atomiserat, avpolitiserat, komplext och elitistiskt. Vi inse att det kommer att krävas resten av våra liv om Väst ska ändra något väsentligt i sin hegemoniska krigspolitik. En politik som sedan 2001 ger oss en utsikt över oändliga ödsliga landskap skapade av kriget mot terrorismen. 20 år i Afghanistan och Pakistan, nästan en kvarts miljon människor döda. Sedan riktar vi blicken mot det faktum att över 940 000 människor dött när man lägger till Irak, Syrien och Jemen, totalt 3,6 till 3,8 miljoner människor har dessutom indirekt drabbats av död i de krigszoner skapade av Västs oförmåga att se fler än 180 människor som mänskliga efter den 11 september.

Nu finns det inte 180 döda palestinier vi an sörja, det finns 25 000 varelser av bakterier och vatten vi inte bryr oss om, och det palestinska dödskontot var redan ganska fullt, men Väst fortsätter just nu ge det utrymme att växa. Allt detta är verkligt, inte en saga. Allt vi kan göra är att försöka se sanningen i vitögat och lära av våra tidigare misstag. Sedan måste vi alla vidga vyn för hur många vi ser som människor och stoppa slakten av medmänniskor.