onsdag 24 januari 2024

Förhandling

Sverige vill nu finansiera upprustningen genom en ökad skuldsättning. Det glöms emellertid bort i debatten att Sveriges säkerhet bygger, inte bara på ökat militärt försvar, utan lika mycket på diplomati. Vilka underrättelserapport säger att Sverige skulle vara hotat av Rysslands invasion av Ukraina, och därmed kunna motivera den snabbaste militära upprustningen i Sveriges närhistoria? Finns det någon annan orsak? En orsak som bottnar i företagsvinster? Om man ser Rysslands invasion av Ukraina som ett uttryck för ett upplevt säkerhetsproblem, går det att förhandla genom dialog mellan USA/Nato/Ukraina och Ryssland? Ja. Kan förtroendeskapande åtgärder och successiv nedrustning ske? Ja. Detta är något som Palmekommissionen om Gemensam Säkerhet redan förordade för 40 år sedan. Om Sverige följer Palmekommissions rekommendationer om Gemensam säkerhet, skulle det troligen vara möjligt för Ukraina att i en förhandling kan få tillbaka Donbass och övriga ockuperade territorier, exklusive Krim, mot att landet går tillbaka till sin tidigare konstitution med lika medborgerliga rättigheter för minoriteter samt att det skrivs in i konstitutionen att inte gå med i Nato mot att säkerhetsgarantier samt närvaro från OSCE, FN och EU.

Ser man däremot invasionen som ett resultat av en ensidig oberoende rysk imperialism och historiskt expansionsintresse då gäller bara avskräckning och en självfallen upprustning till tänderna, då Sverige naturligtvis skulle stå på tur härnäst. Då kan man förstå att Sverige upplåter 17 baser till amerikansk militär och utrustning inkl. kärnvapen. Men skulle Sveriges säkerhet verkligen bli större i en potentiell framtida stormaktskonflikt om vi var rustade? Nej. Om vi tror Ryssland ofrånkomligen ska gå vidare mot Väster ska vi ju självklart skicka vårt manskap till Ukraina redan idag och slåss där. Men det förordar ingen lustigt nog? Är kanske rädslan för vidare rysk expansion medveten överdriven? Ja.  

Ukrainakriget skulle kunna lösas genom förhandlingar, konfliktlösningar om gemensam säkerhet för ingen part kan vinna kriget helt, alla krig avslutas med förhandling.