I många år, och trots alla bevis för motsatsen, har de västerländska medierna förmedlat den amerikanska tanken att Vladimir Putin befinner sig i samma rum som många av historiens mest vedervärdiga ledare, självfallet har även jämförelsen med Hitler förekommit. Detta trots att verkligheten snarare talar för att den ryska ledaren har gjort mer för att främja global fred och säkerhet än någon annan västerländsk nyligen gjort. Putins påbörjade sin färd mot statsmannakap, märkligt nog, i samband med terrorattackerna den 11 september. Sedan den dagen har Washington utnyttjat sin personliga och högst nationella tragedi i syfte att uppnå specifika geopolitiska ändamål, majoriteten av dem, diametralt mot Rysslands och EU:s egna nationella säkerhet. Moskva och EU förväntades fungera som passiva och aktiva deltagare när den amerikanska krigsmaskinen påbörjade sin förstörelseturné genom världen. I slutet av 2013 började dock tecken på att den ryska passivitet passerat ett bäst före datum, eftersom våldet och infiltrationen då knackade på Rysslands dörr. Kiev hade plötsligt rest sig mot den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj, vars enda brott varit att upphäva genomförandet av ett associeringsavtal med Europeiska unionen. Detta var det ögonblick då Washingtons långsiktiga investering i Ukraina började betala sig, Victoria Nuland, då USA:s biträdande statssekreterare för europeiska och eurasiska angelägenheter, påtalade att Washington hade investerat mer än 5 miljarder dollar sedan 1991 för att hjälpa Ukraina att uppnå den framtid de förtjänar. De ryska investeringarna på fyrdubbla belopp lämnades dock därhän.
Med välsignelser från en myriad amerikanska e icke-statliga organisationer och tankesmedjor tog demonstranterna på gatorna i Maidanupproret till våld, de byggde barrikader i huvudstaden och attackerade polisen och tvingade så småningom den demokratiskt valda presidenten att fly från landet. Juntan tog över. Som John J. Mearsheimer observerade i den prestigefyllda tidningen Foreign Affairs; USA och dess europeiska allierade bär större delen av ansvaret för krisen. Rysslands utrikesminister Lavrov påtalade i år att Väst bygger sin politik på grundval av en princip; Om du inte är med oss, är du emot oss och att denna politik är grunden till den långvariga konflikten i sydöstra Ukraina. Det var amerikanerna som lanserade sin egen invasion av Ukraina under de tidiga skeendena av protesterna som hade till syfte att fläkta missnöjets flammor, och ja, det finns bevis. Victoria Nuland, fotograferades på gatorna i Kiev och delade gärna ut kakor till anti-regeringsfolket, några av dem fascister som dessutom sen fortsatte att tillträda toppositioner i den nya regeringen. Som nämnda Mearsheimer hävdade; Den nya regeringen i Kiev var alltigenom västerländsk och anti-rysk, och den innehöll fyra höga medlemmar som med rätta kunde benämnas som neo-fascister. I ett läckt telefonsamtal med den amerikanska ambassadören i Ukraina Geoffrey Pyatt nämnde Nuland; Arseniy Yatsenyuk som kandidat att leda den ukrainska regeringen. Var någon förvånad när Yatsenyuk blev premiärminister den 27 februari det året? Under det kända telefonsamtalet uttryckte Nuland också några otroligt uppriktiga känslor mot Amerikas främsta allierade när hon yttrade sitt; Fuck EU. Man bör i detta sammanhang minnas att ingen rysk politiker hade fräckheten att dyka upp någonstans i Ukraina och berätta för folket var deras nationella öde skulle finnas.
När de västerländska medierna fortsatte att spinna vidare på temat av en rysk invasion arbetade Kreml med att rädda de delar av Ukraina som orsakats av många decennier av västligt arbete bakom kulisserna, en sådd av utländska icke-statliga organisationer och olika tankesmedjor. Putin spelade till exempel en viktig roll för att förmedla och sammanföra ledarna i Ukraina, Tyskland och Frankrike för att ratificera Minsk-avtalen i februari 2015 för att få ett slut på våldet i Donbassregionen. Trots internationellt erkännande av kraven som fastställts av Minsk, som inkluderar "omedelbart och fullständigt eldupphör i synnerhet i Donetsk och Lugansk har det skett många rapporter om grova kränkningar. Förra månaden krävde Putin att ett fredsbevarande uppdrag skulle skickas till de krigsdrabbade östra regionerna i Ukraina. Fredsbevararna skulle placeras ut på avgränsningslinjen med uppdrag att skydda OSSE som övervakar våldsbrottet mellan regeringsstyrkorna och rebellerna. Tysklands utrikesminister Gabriel omfamnade tanken och uppmanade medlemsländerna att diskutera med ryska federationen villkoren för ett FN-uppdrag men Washington och Kiev avvisade emellertid förslaget med bestämdhet. Även om Väst därtill talar regelbundet om en rysk invasion av Krim kan ingenting vara mer fel. Högsta Krimrådet ansåg att president Janukovitj hade utsatts för en kupp, att den nya regeringen i Kiev var olaglig och att folkomröstningen var ett svar på förfallet av den civila ordning som svepte över landet. Krim var en i stort sett ryskspråkig republik som var en integrerad del av Ryssland tills Nikita Khrushchev gav området till Ukraina 1954. De officiella resultaten från folkomröstningen var omöjliga att ifrågasätta. Den ryska statsduman ratificerade återföreningen med Republiken Krim och staden Sevastopol den 20 mars 2014. Västra fördömde men Putin påminde kritikerna om att situationen speglades i den av väst erkända Kosovoska folkomröstning för självständighet.
I en situation som var helt och hållet densamma som den på Krim erkände Väst Kosovos avskildhet från Serbien som legitim, medan de nu hävdade att tillstånd från ett lands centrala myndighet behövdes för en ensidig självständighetsförklaring. Trots att få skulle erkänna de öppet ledde Putins ansträngningar i Ukraina till en drastisk minskning av våldet vid en tid då många västerländska observatörer förutspådde att Ryssland skulle inleda en fullskalig invasion av ukrainskt territorium. Sen över till Syrien. Många har förmodligen redan glömt Rysslands enorma bidrag för att säkra freden i Syrien, som har lidit interna strid sedan 2011. Påminner om hur dåvarande presidenten och fredsprisvinnaren Obama gav signalen att starta ett allvarligt militärt angrepp mot den suveräna staten Syrien. Anledningen? Washington påstod att Assad-regeringen hade använt kemiska vapen för att attackera en förort till Damaskus. När det brittiska underhuset senare nekade att ge dåvarande premiärministern Cameron tillåtelse att ansluta sig till amerikanernas krigsspel, fick Obama plötsligt mycket kalla fötter. I ett försök att rädda sin trovärdighet sa utrikesministern Kerry att USA skulle avstå från en attack på Syrien om Assad kom överens om att överlämna alla sina kemiska vapen inom en vecka. Skriv här in rysk diplomati i sitt bästa. Det som följde var maratonmöten i Genève mellan Kerry och Lavrov som så småningom resulterade i ett avtal som inte bara avvärjde ett eskalerat krig, men även avlägsnade kemiska vapen från Syrien som även inträdde i Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Detta främsta exempel på rysk diplomati visar att krig alltid kan avvärjas så länge som dialog mellan personer och nationer existerar.
Tyvärr har USA visat på en långvarig och oförsonlig beslutsamhet att blanda sig i Syriens inre angelägenheter, där de till och med attackerat den syriska militären. Även om Ryssland har, dock på inbjudan av Syriens regering, involverat sig militärt för att hjälpa president Assad att befria landet från terroriststyrkor. Styrkor som de amerikanska krigarna misslyckades med att förstöra och i delar aktivt stött. Sammanfattningsvis har Putin alltså satt in extraordinära diplomatiska insatser för att skapa fredliga förutsättningar i Ukraina och Syrien, naturligtvis skulle få i Sverige och Väst se saker på detta sätt, vilket bara understryker den stora men olyckliga schism som pågår mellan Ryssland och Väst, ett Väst som har förlorat sin förmåga att urskilja rätt från fel, sanning från bedrägeri.