onsdag 26 februari 2014

Sisyfos

Läst nyligen, innan bokrean fyllde på mitt förråd Albert Camus meditation om tro och öde i Sisyfos-myten. Den har stått för länge oläst i mina hyllor. Den är skriven under ett rasande andra världskrig när det var lätt för Camus att konfrontera både tragedin i nutidshistoria och vad han sett som det absurda i människans mer historiska villkor. Det finns, observerar han, en klyfta mellan; det mänskliga behovet efter mening och den orimliga tystnaden i världen. Religionen är ett medel för att överbrygga denna klyfta, men ett oärligt sätt.  Jag vet inte om världen har någon mening men jag vet att jag inte känner till denna mening och att det är omöjligt för mig just nu att känna den.

Camus vet alltså inte om att Gud inte existerar. Men han är fast besluten att tro det är så, eftersom det är det enda sättet att vi kan få känslan av att vara människa. Människan måste skapa sig sin egen betydelse. Och den meningen kan komma endast genom kamp, även om kampen verkar så meningslöst som om Sisyfos utförde den, som efter att ha hånat gudarna fördömdes av desamma att tillbringa evigheten i underjorden för evigt rullandes en sten till toppen av ett berg, bara för att se den rulla hela vägen ner igen. Tron på Gud ger oss falska förhoppningar och på så sätt undergräver den vår mänsklighet genom att förneka oss våra val.
För Camus, måste religiös tro ersättas inte med trolöshet, men med en annan typ av tro: tron på vår förmåga att leva med situationen att vara bara människa. Camus gjorde därmed ödet till en fråga om mänsklig handling, inte genom ett gudomligt ingripande. Det var ett modigt argument, särskilt i skuggan av Förintelsen. Det var också en utmaning som står sig lika viktig idag som den var då.

Det mänskliga villkoret är att besitta någon form av moraliskt skyddsnät. Ingen gud, ingen tro på Gud, kan skydda oss från farorna med att falla ner från den moraliska balansgång det innebär att vara ensam människa. Det är en mycket spännande utmaning Camus ger; men att vara ensam människa utan gudar är ett svårt val.