fredag 1 december 2023

De totalitära dragen

Sverige har sedan 1950-talet vänt sig väster ut för moralisk ledsagning och säkerhet. Men de Förenta staternas regering av i dag och då har föga likheter med den amerikanska regering som skapades av grundarna på 1700-talet Många "reformer" bidrog till omvandlingen av en ansvarig regering till en oansvarig regering med totalitära drag. Till exempel påverkade det direkta valet av amerikanska senatorer och rätten att köpa inflytande för organisationer. Andra pekar på effekterna av det eviga kriget som följer landet i Väster. Alla dessa olika faktorer spelade onekligen en roll i Amerikas förstörelse. Emellertid kan omvandlingen av den amerikanska regeringen förklaras av händelser som utspelades sig under tre korta perioder av dess historia.

Grundarna såg USA som en sammanslutning av stater där centralmakten var begränsad och svag. Det så kallade 10:e tillägget gav makten till delstaterna. President Lincolns krig för tullarnas bevarande förstörde staternas rättigheter och ledde till den centraliserade federala maktens överhöghet. Idag kan vad som händer i specifika stater avgöras genom röster i andra stater. Lincolns krig varade i fyra år, och det var tid nog för Lincoln att förstöra ramverket som grundarna av USA utformade.

Den andra förödande perioden var 1913. Det året tog USA emot två hårda slag mot den individuella friheten landet en gång önskade försvara. En högerkrok från skapandet av Federal Reserve och en vänsterkrok från inrättandet av en gemensam federal inkomstskatt. Skapandet av Federal Reserve tog kontroll över pengarna från regeringen och gav dem till de stora bankirerna. Inkomstskatten återuppväckte löneslaveriet. Ingen inkomstskattepliktig äger sin egen arbetsinsats. Ingen amerikan som lever idag har upplevt den frihet som grundarna kände till och slogs för. 

Den tredje destruktiva perioden var depressionen på 1930-talet. Depressionen som var Federal Reserves förskyllan då de tillät penningmängden att krympa och därmed kollapsade sysselsättningen, inkomsterna och priserna. Den stora depressionen medförde president Franklin D. Roosevelt och New Deal. The New Deal överförde kongressens lagstiftande makt till de nya progressiva tillsynsmyndigheterna. I dag när kongressen antar en lag, innebär det ett bemyndigande för tillsynsmyndigheter att skriva de förordningar som implementerar lagen. Till exempel förbjöd 1964 års Civil Rights Act uttryckligen raskvoter, men EEOC införde raskvoter genom reglerande medel.

Dessa tre perioder, omfattande 15 år av amerikansk historia eller 6 procent av landets tid som ett land, men det räckte för att förstöra de ramverk som skaparna skapade. Historiker är blinda, eftersom historien har skrivits av propagandistiska skäl för att tjäna olika resursstarkaskapare av enkla narrativ. Lincolns krig för tullavgiften har förvandlats till ett moraliskt krig i syfte att befria svarta slavar, något Lincoln förnekade när han inledde och utkämpade kriget. Året 1913 beskrivs som en progressiv vändning i riktning mot finansiell stabilitet och rättvisa. New Deal presenteras som åtgärder för att tämja kapitalismens instabilitet. 

Det är bra att USA:s och dess allierades mest omhuldade politiska hjältar, som Franklin D. Roosevelt och Englands Winston Churchill, hamnar under granskning just vid den tidpunkt då länderna angrips för sitt onda förflutna. Liksom Lincoln använde Woodrow Wilson och Roosevelt krig för att uppnå sin agenda, förstörelsen av det brittiska imperiet och det efterföljande amerikanska imperiet baserat på att den amerikanska dollarn tog den brittiska valutans roll som världsreservvaluta. 

Det är en paradox att så kallade liberaler har betraktat just Roosevelt en progressiv hjälte, detta då han krossade oliktänkande och yttrandefrihet, låste in amerikanska medborgare av japansk etnicitet i koncentrationsläger, förstörde deras liv och lät deras egendom stjälas och attackerade the Bill of Rights som höll alla amerikaner säkra under lagens skydd. FDR var en tyrann som stärkte den verkställande makten genom att ta bort makten från kongressen och förminska den amerikanska Högsta domstolen. 

Världshistorien skulle vara väldigt annorlunda om det inte vore för USA:s roll. Antikoloniala strider i Asien, Afrika och Sydamerika skulle ha fått helt andra resultat om CIA och andra amerikanska antidemokratiska krafter inte hade engagerat sig i militära kampanjer, inlett statskupper och hängivet beblandat sig med massor av smutsiga individer för att besegra de demokratiska mödorna hos folken i de drabbade länderna i Syd. På samma sätt skulle även européernas strävanden vid slutet och strax efter andra världskriget ha resulterat i ett helt annat europeiskt politiskt resultat om det inte varit för CIA:s omstörtande inblandning. USA är ansvarigt för att hålla tillbaka sig själva och resten av mänskligheten, men landets oundvikliga undergång kommer öppna upp möjligheten för djupgående sociala och ekonomiska framsteg över hela den multipolära världen.